Üniversite öğrencilerinin algıladıkları ebeveyn kabul - reddi ile depresyon ve sürekli kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Duygu düzenleme güçlüklerinin aracı rolü
The investigation of the relationship between perceived parental acceptance - rejection and depression and trait anxiety of university students: The mediator role of emotion regulation
  1. Tez No: 399627
  2. Yazar: ESRA PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Ebeveyn Kabul Red ve Kontrolü, Duygu Düzenleme Güçlükleri, Depresyon ve Sürekli Kaygı, Parental Acceptance Rejection and Control, Difficulties in Emotion Regulation, Depression, and Trait Anxiety
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Pektaş, Esra. Üniversite Öğrencilerinin Algıladıkları Ebeveyn Kabul-Reddi ile Depresyon ve Sürekli Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Duygu Düzenleme Güçlüklerinin Aracı Rolü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2015. Bu araştırmanın amacını üniversite öğrencilerinde depresyon ve kaygı belirtileri ile ebeveyn kabul, red ve kontrolü arasındaki ilişkiyi araştırmanın yanı sıra bu ilişkide duygu düzenleme güçlüklerinin (farkındalık, açıklık, duyguları kabul, stratejiler, amaçlar ve dürtü kontrolü) aracı rolünü araştırmak oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini, Hacettepe Üniversitesi'nde lisans düzeyinde öğrenim gören 352 kişi oluşturmuştur. Araştırmada yer alan değişkenlerin ölçülmesi amacıyla araştırmaya katılmak için gönüllü olan katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Ebeveyn Kabul Red/Kontrol Ölçeği (EKRÖ/K), Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği (DDGÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeğinin Sürekli Kaygı Formu uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde, algılanan ebeveyn reddi ile depresif ve sürekli kaygı belirti düzeyleri arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca ebeveyn reddi ile üniversite öğrencilerinin duygu düzenleme güçlüklerinin her bir boyutu arasında pozitif ilişkiler bulunmuştur. Bunun yanı sıra yürütülen hiyerarşik regresyon analizleri sonucunda, duygu düzenleme güçlükleri tüm boyutlarının, algılanan anne reddi ve baba reddi ile depresif ve sürekli kaygı belirti düzeyleri arasındaki ilişkide her iki cinsiyet için ayrı ayrı aracı rol üstlendikleri tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, önemi ve sınırlılıkları ilgili literatür dahilinde tartışılmış, gelecek çalışmalar için öneriler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether or not there is a mediator role of difficulty in emotion regulation on the relationship of perceived parental acceptance rejection/control with depression and anxiety symptoms among university students. The sample in the study included university students who were attending to undergraduate education at Hacettepe University. The Demographic Information Form, Parental Acceptance-Rejection/Control Questionnaire (PARQ/C), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Beck Depression Inventory (BDI), State-Trait Anxiety Inventory-Trait Form were applied to the students who volunteered to participate in this study in order to measure the variables which were contained in this study. According to the results, there was a positive relationship between perceived parental rejection and control with depression and trait anxiety levels. The positive relationship between perceived parental rejection and all dimensions of difficulties in emotion regulation were also found. Moreover, the results of hierarchical regression analysis, the relationships between perceived parental rejection and both depression and trait anxiety were mediated by the dimensions of difficulties in emotion regulation (awareness, openness, accepting emotions, strategies, goals and impulsivity control) for female and male separately. The results of the study were evaluated in the light of the related literature, implications of the study were discussed and limitations of the study and recommendations for future research were explained.