Hofstede'nin kültürel boyutları kapsamında X ve Y kuşağı çalışanlarının farklılıkları üzerinden analizi
Analysis of the differences between generation X and Y employees within the context of Hofstede's cultural dimensions
- Tez No: 814711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ÖZTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: X kuşağı, Y kuşağı, Hofstede'nin Kültür Boyutları, İletişim Araştırmaları, Kurum Kültürü, Generation X, Generation Y, Hofstede's Culture Dimensions, Communication Research, Organizational Culture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kuşaklar teorisi çerçevesinde yaşadıkları dönemlere göre analiz edilen ve isimlendirilen kuşakların günlük yaşamlarında gözlemlenen farklılıkları kurumsal yaşamda da görülmektedir. Yapılan araştırmalar, bu farklılıkların iş yaşamlarını, başarı oranlarını, kurumların iç yapılarını ve çalışan kuşakların bağlı oldukları kurumlarda geçirdikleri süreleri doğrudan etkilediğini göstermektedir. Kurum bir değerler sistemi olarak düşünüldüğünde kurumsal anlayış ve paylaşılan değerler kurumlar için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle, bu araştırmada X (1965-1980) ve Y (1981-2000) kuşaklarından hali hazırda çalışan bireylerin iş hayatındaki farklılıkları Hofstede'nin beş kültür boyutu (Güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma, kısa vadeye dönüklük-uzun vadeye dönüklük, erillik- dişilik, bireysellik-kollektivizm) üzerinden karşılaştırmalı olarak nicel yöntem kullanılarak analiz edilmiştir. Bir arada çalışan bu iki kuşağın kültürel değerlerinin ve dolayısıyla davranış farklılıklarının anlaşılması kurumların iç yapılarının daha verimli bir şekilde yönetilmesi ve çalışanlar arası iletişimin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Araştırmada, Hofstede'nin Kültürel Boyutlar Teorisi temel alınarak hazırlanan 'Bireysel Kültürel Değerler Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırma verileri X ve Y kuşağından 520 çalışan ile online anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmada kullanılan değişkenlerin geçerlik ve güvenilirlik analizleri yapılarak araştırma hipotezleri test edilmiştir. Buna göre, X ve Y kuşağının bireysel kültürel değerler anlamında farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Bu farklılıklar ayrıca kuşaklar arasındaki cinsiyet ve kurum içi pozisyonları gibi değişkenlerde de gözlemlenmiştir. Genel olarak, X kuşağı daha hiyerarşik bir organizasyon yapısına uyumlu, bireysel çalışma disiplinine sahip, kurallara ve yönlendirmelere itaat eden bir yapı sergilerken, Y kuşağının daha modern ve eşitlikçi bir organizasyon yapısına uyumlu, grup çalışmasına yatkın ve kuralları ile yönlendirmeleri sorgulayan bir yapıda olduğu gözlemlenmektedir. Araştırma, X ve Y kuşağı çalışanlarına yönelik kurum içi iletişim stratejilerinin oluşturulması ve işe alım, liderlik, insan kaynağı geliştirme gibi uygulamalarını daha etkili bir şekilde planlama konusunda yön gösterici olmakla birlikte kuşaklar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine de katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The daily lives of different generations, categorized and named based on the time periods they live in, exhibit variations that extend into the corporate environment. Extensive research indicates that these differences directly impact work styles, success rates, internal organizational structures, and the tenure of individuals within their affiliated organizations. When viewing an organization as a system of values, it becomes evident that corporate understanding and shared values hold significant importance for the organization's functioning and overall well-being. Thus, this study aims to analyze the work life disparities among currently employed individuals from Generations X (born between 1965-1980) and Y (born between 1981-2000) using a comparative quantitative approach based on Hofstede's five cultural dimensions: power distance, uncertainty avoidance, longevity, masculinity-femininity, and individualism-collectivism. Understanding the cultural behavior distinctions between these two generations working together is crucial for efficient management of internal organizational structures and fostering effective communication among employees. To conduct this research, data was collected through an online survey method from 520 employees representing Generation X and Y. The“Individual Cultural Values scale,”developed on the foundations of Hofstede's Cultural Dimensions Theory, was employed in the study. The collected data underwent validity and reliability analyses to test the research hypotheses. The results revealed differences in individual cultural values between Generation X and Generation Y. Moreover, these disparities were also observed in variables such as gender, education level, position within the organization, and income level. In general, Generation X exhibits compatibility with hierarchical organizational structures, emphasizing individual work discipline and adherence to rules and directives. On the other hand, Generation Y aligns with more modern and egalitarian organizational structures, favoring group work and questioning rules and directives. This research provides valuable insights for developing internal communication strategies tailored to employees from Generation X and Y. Additionally, it facilitates effective planning of practices such as recruitment, leadership, and human resource development, while promoting collaboration between generations within organizations.