The politics of immigration policy making in Turkey between 2002-2015
2002-2015 arasında Türkiye'de göç siyasa yapımının siyaseti
- Tez No: 399811
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI, PROF. DR. HELGA IDA RITTERSBERGER-TILIC
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Tük Dış Politikası, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri, Suriye Krizi, Türkiye Göç Siyasasının Çoklu Siyasa Düzeyinde Yapılandırılması, International Migration, Turkish Foreign Policy, Turkey-the European Union Relations, Syria Crisis, Multi-Policy Level Structuration of Turkish Immigration Policy
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Sık sık Asya, Afrika ve Avrupa arasında“köprü görevi gören”bir ülke olarak nitelenen Türkiye uluslararası göç rejimlerinde önemli bir konum kazanmıştır. Göç veren ve göç alan birçok ülkeyle arasındaki bu bağlantı Türkiye'yi uluslararası göçün değişen eğilimlerine karşı oldukça hassas bir konuma taşımakta ve Türkiye'nin göç siyasalarını buna uygun biçimde şekillendirmesini gerektirmektedir. Türkiye'nin bölgesel bir güç ve uluslararası bir aktör olarak gelişen konumu dikkate alındığında bu çalışma Türkiye'nin günümüzdeki göç siyasaları oluşturma sürecindeki belli başlı eğilimleri ve yönelimleri ve bu sürecin Türk dış politikası ve hatta yumuşak güç ile olan bağlantısını ele almayı amaçlamaktadır. Literatürde Türkiye'yi genel anlamda etkileyen farklı göç türleri ve özellikle de Soğuk Savaş sonrası dönemi anlatan çok sayıda çalışma vardır. Bu çalışmanın özgünlüğü ise özellikle 2000'li yıllara odaklanarak, Türkiye'de göç siyasaları oluşturma süreçlerinin siyasetini incelemeyi amaçlamasından ileri gelmektedir. Ayrıca, göç siyasaları yapımı ve Türk dış politikası arasındaki karşılıklı ilişkiyi açıklama ve bu sürecin başlıca eğilim ve yönelimlerini saptama çabaları da çalışmanın özgünlüğüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Günümüzde iki temel itici güç olan AB katılım süreci ve Suriye Krizi etkisiyle giderek daha çok konuşulan ve daha görünür hale gelen Türkiye'nin göç siyasaları oluşturma sürecini ayrıştırmak bu çalışmanın genel amacını tamamlar niteliktedir. Ayrıca, bu çalışma çağdaş eğilimleri belirleyerek Türk göç siyasasının çoklu siyasa düzeyinde yapılandırılma biçimini anlamak için özel bir bakış açısından faydalanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey is positioned at a significant spot within the international migration regimes; as very often called in the literature as“on the crossroads”between Asia, Africa and Europe. This connectivity to numerous emigration and immigration countries makes Turkey highly vulnerable to changing trends of international migration and requires Turkey to streamline its migration policy responses accordingly. Given Turkey's evolving position as a regional power as well as an international actor, this study aims to address the major trends and reorientations in the contemporary Turkish immigration policy making and its relation to Turkish foreign policy as well as its soft power. There is a considerable amount of literature written on different forms of migration affecting Turkey generally and on post-Cold War period particularly. The originality of this study is that it aims to unpack the politics of immigration policy making in Turkey via putting the spotlight particularly on 2000s. Furthermore, the attempt to uncover the interrelations between immigration policy making and Turkish foreign policy and to identify major trends and reorientations in immigration policy making aims to contribute to the originality of the study. Unpacking the politics of Turkish immigration policy making that has gradually been debated and become more visible within the scope of two main contemporary drivers namely; the EU accession process and the Syria Crisis have also complemented the overall objective of this study. Moreover, the study also employs a particular lens in an attempt to understand multi-policy level structuration of Turkish immigration policy via identifying patterns for contemporary trends.