The French catholic missionaries in Lebanon between 1860 and 1914
Lübnan'da Fransız katolik misyonerler, 1860-1914
- Tez No: 399851
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Fransa, Katolik, Misyonerlik, Lübnan, Osmanlı, France, Catholic, Missionary, Lebanon, Ottoman
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu tez Osmanlı Döneminde 1860 ve 1914 tarihleri arasında Lübnan'daki Fransız Katolik misyonerlerin faaliyetlerini Doğu'daki Fransız dini himaye sistemi içindeki rolleri bağlamında analiz etmeyi amaçlamaktadır. Dini himaye, 16. Yüzyılda Fransa ve Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan kapitülasyon anlaşmalarında Latin Katoliklerin zikredilmesiyle ortaya çıkmış ve ilerleyen yüzyıllarda Fransız-Osmanlı ilişkilerinin önemli bir etmeni haline gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu üzerinde gittikçe artan diplomatik ve ekonomik etkisine dayanarak, Fransa dini himayeye yeni bir anlam vermiş ve Latin Katolikler üzerindeki himayesini Osmanlı vatandaşı Katoliklere de genişletmek için çaba harcamıştır. Bahsedilen bu çerçevede, bu tez öncelikle Osmanlı İmparatorluğu'nda Fransız dini himayesinin kurulmasını açıklayacaktır. İkinci olarak, Lübnan'daki Fransız Katolik misyonerlerin faaliyetleri ve önemli kurumları tanıtılacak ve Fransız yönetiminin bunlara verdiği destek değerlendirilecektir. Burada ayrıca Fransız misyonerlerin Fransız diplomatlarla ilişkileri ve Fransa'nın bölgedeki kültürel ve politik prestijine sundukları katkılar analiz edilecektir. Üçüncü olarak, Fransız Katolik misyonerler ve Protestan misyonerler arasındaki rekabet değerlendirilecektir. Bu şekilde, Lübnan'daki Fransız misyoner varlığının Protestan misyonerlere karşı güçlü ve zayıf yanları tartışılacaktır. Ayrıca bu bölüm, herhangi bir bölgedeki misyonerlik faaliyetlerinin nasıl kültürel ve diplomatik rekabetin bir öğesi haline gelebileceğini gösterecektir. Son bölümde ise Fransız Katolik misyonerlere ve onların faaliyetlerine yönelik Osmanlı yönetiminin tavrına odaklanılacaktır. Burada Osmanlı yönetiminin Fransız misyonerlerin faaliyetleri ve kurumları karşısındaki zayıflığı gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at analyzing the French missionary activities in Lebanon during the Ottoman Era between 1860 and 1914 within the context of their role in the French religious protectorate system in the Levant. Religious protectorate was a system that emerged in the 16th Century with the indication of the Latin Catholics in the capitulation agreements between France and the Ottoman Empire and became a significant factor of the Franco-Ottoman relations in the following centuries. By relying upon its increasing diplomatic and economic influence over the Ottoman Empire, France gave a new meaning to religious protection and made effort to extend its protection from the Latin Catholics to the Catholic subjects of the Ottoman Empire. In this framework, the thesis will firstly explain establishment of French religious protection in the Ottoman Empire. Secondly, the French Catholic missionary congregations and their significant institutions in Lebanon will be introduced. Also their relations with the French diplomats and their contributions to French cultural and political prestige in the region will be analyzed. Thirdly, rivalry between the French Catholic missionaries and the Protestant missionaries will be evaluated. Thus the strengths and weakness of the French missionary existence in Lebanon will be discussed in comparison with the Protestant missionary existence. This chapter will also reveal how the missionary activities were perceived as a factor of cultural and diplomatic rivalries in a given region. Finally, the thesis will focus on attitude of the Ottoman administration towards the French Catholic missionaries and their activities, and will be revealed the weakness of the Ottoman administration in the control of the French missionary activities and institutions.