Trapped in between state, market and family: Experiences of moderately educated divorced and widow women
Devlet, piyasa ve aile üçgeninde tutsak kalmak: Orta derecede eğitimli boşanmış ve eşi vefat etmiş kadınların deneyimleri
- Tez No: 399855
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, aile, eşi vefat etmiş kadın, boşanmış kadın, Türkiye, Marriage, family, widow woman, divorced woman, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu çalışmada amacım Türkiye'de evlilikleri boşanma ya da kocanın ölümü ile sonuçlanan kadınların, evliliklerinin sonlanmasının, evlilik sonrası yaşamlarını nasıl etkilediği ve bu alanları dul ve boşanmış kadın olarak nasıl deneyimlediklerini incelemektir. Temel argümanım boşanmış ve dul kadınların evlilikleri sonrasında aile, piyasa ve devlet üçgeninde tutsak kaldıkları ve toplumsal cinsiyet temelli, aile odaklı ataerkil toplum ve sosyal politika anlayışının boşanmış ve dul kadınlara kendi istedikleri hayatı, kendi ayakları üstünde istedikleri gibi yaşayacak ortama olanak sağlamadığı ve onları aileye ya da bir erkeğin bakımına muhtaç bıraktığıdır. Aile ve evlilik kurumunun kutsallaştırıldığı Türkiye'de bu kadınların toplumsal cinsiyet rolleri ve ev içi toplumsal cinsiyet iş bölümü nedeniyle, evliliklerinin sonlanmasından sonra ekonomik açıdan (farklı) zorluklar yaşadığı, sosyal dayanışma ve sosyal ağların evlilik dönemine göre büyük bir değişiklik yaşadıkları ve kültürel önyargılar (erkeksiz kadının evli aileler için tehlikeli olması, dul kadın imgesi gibi) nedeniyle evlilik dönemine göre daha kapalı ve izole bir yaşam yaşadıkları, evlilik hayatlarına göre görece daha fazla sınırlandıklarını ve tek ebeveyn olmanın bir yandan iş gücüne katılım açısından (çocuk bakımı konusu gibi) sorunlara neden oluyor. Öte yandan bu kadınların ev dışında gelir getiren bir işte çalışıyor olmaları onların güçlenmeleri yönünde ilk adımlar olarak sayılabilir. Ancak içerisinde bulundukları ataerkil ve kültürel ortam nedeni ile ailedeki, mahalledeki ve toplumdaki diğer erkeklerin kontrolünde kalıyorlar.
Özet (Çeviri)
In this study, my main purpose is to grasp how women whose marriage is ended up either by divorce or the loss of the husband experience the life after marital dissolution as widows and a divorced women. My basic argument is that widowed and divorced women are trapped in between family, market and state; and that gender based, family oriented patriarchal society and social policies do not allow these women to live their life the way they want and to stand on their own feet; but make them lean on their families or men. In this study, I further argue that divorced and widow women experience economic decline, loss of social network and social support but in different ways. These women are stigmatized such as they are called“deviant”or assumed sexually threat to stable marriage and families as widow or divorced women. Thus, because of these attitudes, they are isolated and stayed in more closed relations. They have difficulties in labor market since they are responsible for child care as a single parent. On the other hand, we see starting points for empowerment of these women after marital dissolution since they re/started to work and to control the money and spending. However, because of the cultural context they live in, divorced and widow women trapped in the control of other men in the family, in the neighborhood or in the society.