Sexual knowledge, sexual experiences and views on sexuality education among adults with visual disabilities
Görme engelli yetişkinlerde cinsel bilgi, cinsel yaşantı ve cinsellik eğitimine ilişkin görüşler
  1. Tez No: 399932
  2. Yazar: HİLAL DÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP SÜMER HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Görme Engeli, Cinsel Bilgi, Cinsel Yaşantı, Cinsellik Eğitimi, Sexuality, Visual Disability, Sexual Knowledge, Sexual Experience, Sexuality Education
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışma görme engelli yetişkinler arasında cinsel bilgi, cinsel yaşantı ve cinsellik eğitimine ilişkin görüşlerin araştırılmasını amaçlamaktadır. Bu amaçla, yaşları 20 ile 42 arasında değişen 18 görme engelli yetişkin ile (10 erkek, 8 kadın) yarı-yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla bir olgubilim araştırması yapılmıştır. Görüşme formu ilgili alanyazına dayalı olarak geliştirilmiş ve uzmanlar tarafından gözden geçirilmiş ve veri analiz yöntemi olarak tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları katılımcıların cinsel bilgi düzeylerini yeterli ya da kısmen yeterli olarak değerlendirdiklerini göstermektedir. Cinsel birleşme, cinsel birleşme pozisyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel organları da içeren vücut özellikleri, korunma, üreme, doğum, mastürbasyon, orgazm ve oral/anal seks, katılımcıların daha geniş bilgiye ihtiyaç duydukları konular olarak ortaya çıkmıştır. Sonuçlar kitle iletişim araçları, yaşantısal öğrenme ve arkadaşların başlıca cinsel bilgi kaynakları arasında olduğunu göstermektedir. Cinsel yaşantılara ilişkin bulgular katılımcıların görme engeline dayalı ayrımcılık, cinsiyetsizleştirme, görme engeli ve cinselliğe ilişkin rahatsız edici sorular sorulması gibi cinsellik ve cinsel ilişkiler açısından farklı türde ayrımcılıklara maruz kaldıklarını göstermektedir. Cinsel açıdan çekici gelen özellikler açısından ise bulgular ses tonu, koku, konuşma/diksiyon ve tenin katılımcılar açısından cinsel açıdan çekici gelen özellikler arasında olduğunu göstermektedir. Cinsellik eğitimine ilişkin görüşler göz önüne alındığında, katılımcılar geçmiş eğitim deneyimlerini içerik, materyaller ve erişilebilirlik açısından çoğunlukla yetersiz olarak değerlendirmişlerdir. Bulgular, ayrıca, katılımcıların insan gelişimi, cinsel sağlık, cinsel davranış, cinsel ilişkiler ve bireysel ihtiyaçlar gibi konuları kapsayan kapsamlı bir cinsellik eğitimi almak istediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to explore sexual knowledge, sexual experiences, and views on sexuality education among adults with visual disabilities. For this purpose, a phenomenological research was conducted with 18 adults with visual disabilities (10 male, 8 female) aged between 20 and 42 through semi-structured interviews. The interview schedule was developed based on the current literature, and reviewed by experts, and thematic analysis method was utilized as data analysis method. The findings of the study demonstrated that participants evaluated their level of sexual knowledge either sufficient or partially sufficient. Sexual intercourse, sexual intercourse positions, STDs, body characteristics including sexual organs, contraception, fertilization, birth, masturbation, orgasm and oral/anal sex emerged as topics that participants needed further information. Results showed that mass media, experiential learning, and friends were among the main sources of sexual knowledge. Results regarding sexual experiences indicated that participants faced with different kinds of discrimination in terms of sexuality and sexual relationships, including discrimination based on visual disability, desexualization, and receiving disquieting questions regarding visual disability and sexuality. With regard to sexually appealing characteristics, findings suggested that tone of voice, smell, speech/diction, and skin were among the sexually appealing characteristics for the participants. Considering views on sexuality education, participants evaluated previous sexuality education experiences as mostly insufficient in terms of the content, materials, and accessibility. Results also suggested that participants would like to receive comprehensive sexuality education which addresses issues including human development, sexual health, sexual behavior, sexual relationships, and individual needs.