Faculty beliefs and needs: Opening the gate to ICT-based professional development in teaching and learning
- Tez No: 400359
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN YARATAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Elemanı Gelişimi (yetiştirme), Bilgi ve İletişimTeknolojileri, BİT, Öğretme ve Öğrenme, Yüksek Öğrenim, Teknoloji DestekliEğitim, Erişkin Eğitimi, Faculty development, professional development, beliefs, highereducation, educational technology, teaching and learning, needs assessment
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Tüm dünyada yüksek öğrenim kurumları küreselleşme, rekabet ve yetkin insankaynaklarına gereksinim gibi güncel nedenlerden ötürü kalitesini sürdürmek vearttırmak amacıyla çalışmalarını hızlandırmıştır. Her ne kadar kaliteli eğitimin birçokfarklı boyutu olsa da, bunlardan en önemlisinin öğretim elemanları olduğuyadsınamaz. Ancak genelde öğretim elemanları öğretme ve öğrenme konusundaeğitim görmedikleri için bu konuda profesyonel gelişim gereksinimi ortayaçıkmaktadır. Bu durum daha esnek bir öğrenme ortamı yaratan ve öğretimelemanlarının gelişimine süreklilik kazandıracak bir Bilgi ve İletişim Teknolojisi(BİT)-tabanlı profesyonel gelişim gereksinimi doğurmaktadır.Kuzey Kıbrıs yüksek öğrenim kurumlarının son günlerde hızla artan kaliteçalışmaları yakın bir gelecekte profesyonel gelişime ilişkin konuları tetikleyecektir.Bu nedenle, ivedi olarak öğretim elemanlarının öğretme, öğrenme, profesyonelgelişim ve BİT-tabanlı yaklaşımlara gereksinimleri ve inançları konusundaaraştırmalar yapılması gereklidir.Bu çalışmanın amacı Kuzey Kıbrıs'ın önde gelen yüksek öğrenim kurumlarındanDoğu Akdeniz Üniversitesi öğretim elemanlarının öğretme ve öğrenme konusundakigereksinimlerini ve inançlarını saptamaktır. Araştırma, öğretim elemanlarınınöğretme ve öğrenme konusunda gereksinimlerini soruşturacaktır. Bunun yanında,öğretme ve öğrenme konusunda profesyonel gelişim ve BİT-tabanlı öğrenmeolanakları konusundaki inançlarını tesbit edecektir.Toplanan verilerle karşılaştırmalı bir çalışma yapılarak, öğretim elemanlarınıngereksinimlerinin demografik çerceve ve inançlarına bağlı olarak değişipdeğişmediği saptanacaktır. Bu nicel bir araştırma olup, veriler veri yönetimi veanalizi yapan uygulama programları ile çözümlenecektir.Bu çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular ileriki dönemlerde olası bir öğretimelemanı merkezli profesyonel gelişim çatısının tasarımı için yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Globalization, competitiveness, and the need for competent human resources are themain factors which have sped up efforts to maintain and increase quality in highereducation throughout the world. Although quality education is the result of a numberand variety of components, teaching faculty has a major and determining role. Theneed for professional development arises as members of faculty are often not trainedin teaching. This necessitates ICT-based faculty professional developmentapproaches which are flexible learning environments and offer many advantages forsustainable faculty growth.Emerging quality concerns in higher education institutions in North Cyprus will leadto professional development issues in the very near future. Consequently, there is anurgent need for research on faculty needs and beliefs in teaching, learning,professional development, and ICT-based approaches.The purpose of the present study is to explore faculty?s professional developmentneeds and beliefs in one of the leading higher education institutions in North Cyprus,namely, the Eastern Mediterranean University.The study will investigate the needs of faculty as regards professional developmentin teaching and learning. In addition, it will look into their beliefs in professionaldevelopment in teaching and learning and about ICT-based learning opportunities forprofessional development in teaching and learning. Using the collected data, acomparative study will be done to determine whether the faculty?s needs in teachingand learning vary depending on their demographics and their beliefs.ivThis research study will use quantitative research methodology. The collected datawill be stored and analyzed using computer-assisted quantitative data managementand analysis tools.The research study thus aims to deliver findings that may be helpful for designing afaculty-centered professional development framework in the future.