The impact of the information and communication technology (ICT) on gender equality and development
  1. Tez No: 400360
  2. Yazar: NEZAHAT KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BALCILAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet eşitliği, kalkınma, bilgi ve iletişimteknolojileri (BIT), gender equality, development, information and communicationtechnology (ICT)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) toplumsal cinsiyeteşitliği ve kalkınma üzerindeki etkisini incelemektir. Özellikle 1990lardan sonra BİTpopular olmaya başlamış ve internet, bilgisayarlar ve cep telefonları gibi farklıaraçlar sayesinde BİT'in toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde direk yada dolaylıetkilerinin olması beklenmektedir.Bu çalışmada hem teorik hem de ampirik araştırma yöntemleri kullanılmıştır.Çalışmanın ampirik kısmı iki farklı uygulama içermektedir. İlk olarak, 2000-2010yılları arasında 209 ülke için dinamik panel veri analizi kullanılarak BİT'intoplumsal cinsiyet üzerindeki etkisi incelenmiştir. Ampirik sonuçlar BİT'intoplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğunugöstermiştir. İkinci olarak, 137 ülke için kesitli veri kullanılarak toplumsal cinsiyeteşitliği ve BİT'in çocuk gelişimi üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Bu çalışmanınsonuçları da toplumsal cinsiyet eşitliği ve BİT'e ulaşılabilirlikteki iyileşmelerin buülkelerdeki çocuk gelişimini artırdığını göstermektedir.Sonuç olarak bu çalışma göstermiştir ki, BİT'teki iyileşmeler toplumlarda dahayüksek seviyelerde cinsiyet eşitliğine öncülük etmektedir. Ayrıca BİT ve yönetim vekurumsal kalite değişkenlerindeki eş zamanlı iyileşmeler, daha yüksek seviyedeçocuk gelişimi ve iyi donanımlı yeni nesiller de oluşmasına sebep olan toplumsalcinsiyet eşitliği üzerinde bunların tek başlarına olan etkilerinden daha yüksek ve ileribir etkiye sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of the information andcommunication technology (ICT) on gender equality and development. Especially,after the 1990s, ICT became very popular and commonly expected that it has directand indirect impact on gender equality through different channels such as internet,computers, and mobiles etc.Both theoretical and empirical research methods were used in this study. Theempirical part of the study consists of two different applications. First, the impact ofICT on gender equality was examined in this study by using dynamic panel dataanalysis for 209 countries for the period from 2000 to 2010. Empirical resultsshowed that it has positive and significant impact on gender equality. Second, weanalysed the impact of gender equality and ICT on child development by using crosscountrydata by taking the average values of variables on 137 countries. It showedthat the improvement in gender equality and access to ICTs increase the childdevelopment in these countries.As a result, this study recommends that any improvement in ICTs lead higher-levelgender equality in the societies. And simultaneous improvement in ICT andgovernance and institutional quality variables leads higher and beyond impact thantheir individual effects on gender equality, which creates higher-level childdevelopment and well equipped next generations.