An examination of the implementation of student-centred learning (SCL) in high schools in North Cyprus
- Tez No: 401373
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğrenci-merkezli öğrenme, öğretme ve öğrenme, öğretmen algıları, liseler, Kuzey Kıbrıs, Student-centred learning, teaching and learning, teachers‟ perceptions, high-schools, North Cyprus
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Öğrenci-Merkezli Öğrenme (ÖMÖ), öğretim kalitesini artırmak amacıyla, 2005 yılında Kuzey Kıbrıs‟taki okullarda uygulanmaya konmuştur. Bu alanda yapılan araştırmaların olmayışı, ÖMÖ‟nün uygulanmasının geliştirilmesine olanak sağlayacak bilimsel çalışmaların yapılması gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda, bu araştırma ile ÖMÖ yaklaşımının beş ana boyutunu oluşturan güdülenme, öğretim stratejileri, öğretmen ve öğrenci rolleri, güç paylaşımı ve değerlendirmenin Kuzey Kıbrıs‟taki liselerdeki uygulanmasının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, karma araştırma yöntemi içerisinde yer alan sıralı açıklayıcı desen kullanılmıştır. Öğrenci-Merkezli Öğrenme Envanteri (ÖMÖE) liselerde görev yapan öğretmenlere uygulanmıştır. Buna ek olarak, ÖMÖ‟nün uygulanmasıyla ilgili derinlemesine veri toplamayı amaçlayan, yarı-yapılandırılmış görüşmeler araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın evrenini, liselerde tam-zamanlı olarak öğretim veren 460 öğretmen, örneklemini de 11 genel lisede görev yapan 309 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada iki ayrı aşamada gerçekleştirilen, hem nicel hem de nitel olmak üzere iki tür veri toplanmıştır. İlk aşamada, öğretmenlerin ÖMÖ‟nün sınıf içerisindeki uygulanmasıyla ilgili algılarını ortaya çıkarmayı amaçlayan, ÖMÖ‟nün beş boyutunu temsil eden ve beş ölçekten oluşan ÖMÖE‟i uygulanmıştır. İkinci aşamada ise, ÖMÖ‟nün uygulanması ile ilgili derinlemesine veri elde etmek ve ayrıca uygulanmasını zorlaştıran etmenleri, eğer varsa, belirlemek için Öğrenci-Merkezli Eğitim Görüşme Formu (ÖMÖGF) kullanılmıştır. ÖMÖE‟den elde edilen verilerin analizinde, aritmetik ortalama ve standart sapmaların hesaplanmasını kapsayan betimleyici istatistik kullanılmıştır. Buna ek olarak, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t-test uygulanmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler ise içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, araştırmada elde edilen nicel ve nitel veriler arasında tutarsızlıklar olduğunu ortaya koymuştur. Öğretmenler, güdülenme, öğrenme stratejileri, ve öğretmen ve öğrenci rolleri boyutlarını yüksek düzeyde uyguladıklarını algılamalarına rağmen, yarı-yapılandırılmış görüşmeler bu boyutların yeterli düzeyde uygulanmadığını açıkça ortaya koymuştur. Güç paylaşımı en az düzeyde uygulanan boyut olarak saptanmıştır. Bu boyutun orta düzeyde uygulandığının algılanmasına rağmen, derinlemesine veriler öğretmenlerin sınıf içerisinde güç paylaşımı yapmadığını göstermiştir. Üstelik, değerlendirme boyutunun uygulanma sıklığı ile ilgili farklı görüşler ortaya konmasına karşılık, bu boyutun hiç uygulanmadığı yapılan görüşmelerle belirlenmiştir. Cinsiyet ve öğretilen dersin, ÖMÖ‟nün uygulanmasında herhangi bir etkisinin olmadığı, ama öğretme deneyimi açısından bakıldığında, 6-10 yıl arasında deneyime sahip öğretmenlerin otoriter yaklaşımı 16-20 yıl deneyime sahip olan öğretmenlerden daha fazla kullandıkları belirlenmiştir. Pedagojik formasyon göz önünde bulundurulduğunda, eğitim fakültesi mezunu olan öğretmenlerin, öğretmenlik sertifikası olan öğretmenlere göre ÖMÖ‟nün kimi boyut ve öğelerini daha çok uyguladıkları ortaya çıkmıştır. Öğretmenlere göre, ÖMÖ‟nün Kuzey Kıbrıs‟taki liselerde uygulanmasını engelleyen ciddi etmenler bulunmaktadır. Öğrenci profili, eğitim programı, öğretmenler, öğrenme kaynakları, aileler ve sınıfların yapısı, öğrenci-merkezli eğitimin liselerde uygulanmasını engelleyen ana etmenler olarak belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen tüm veriler sonucunda, ÖMÖ‟nün, 2005‟den beri okullarda uygulanmasına rağmen, geleneksel eğitim yaklaşımının ana özelliklerinin, genel liselerdeki öğretme ve öğrenme sürecine hakim olduğu sonucuna varılabilir. Araştırma sonuçları, beş ana bileşeninden oluşan ÖMÖ‟nün sınıflarda bir çok yönden uygulanmadığını ortaya koymuştur. Cinsiyet ve öğretilen dersin, ÖMÖ‟nün uygulanmasında herhangi bir etkisinin olmadığı, ama öğretme deneyimi açısından bakıldığında, 6-10 yıl arasında deneyime sahip öğretmenlerin otoriter yaklaşımı 16-20 yıl deneyime sahip olan öğretmenlerden daha fazla kullandıkları belirlenmiştir. Pedagojik formasyon göz önünde bulundurulduğunda, eğitim fakültesi mezunu olan öğretmenlerin, öğretmenlik sertifikası olan öğretmenlere göre ÖMÖ‟nün kimi boyut ve etmenlerini daha çok uyguladıkları ortaya çıkması pedagojik formasyonun ÖMÖ‟nün uygulanmasında önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. Öğretmenlere göre, öğrenci profili, eğitim programı, öğretmenler, eğitim kaynakları, aileler ve sınıfların yapısı, öğrenci-merkezli eğitimin liselerde uygulanmasını engelleyen ana etmenlerdir. Toplanan tüm verilere dayanarak, ÖMÖ‟nün Kuzey Kıbrıs‟taki liselerde yeterli düzeyde uygulanmadığı söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
Student-Centred Learning (SCL) was put into practice in schools in North Cyprus in 2005 to enhance the quality of education offered to students. The fact that no research has been carried out to examine the implementation of SCL in classroom practices in schools emphasized the necessity to conduct scientific research, which would make further improvements on the use of SCL possible. Accordingly, this study was designed for the purpose of examining the implementation of SCL in high schools regarding its main components that include motivation, instructional strategies, distribution of power, teacher and student roles and assessment. Sequential explanatory design within mixed-method research was employed in the study. Student-Centred Learning Inventory (SCLI) was administered to high school teachers. In addition to that, semi-structured interviews were also incorporated to the study to gather further in-depth data with respect to the implementation of SCL. The population of the study was 460 teachers teaching in general high schools. The sample included 309 teachers teaching in 11 high schools across North Cyprus. Two different types of data, both quantitative and qualitative, were collected in two different phases. In the first phase, Student-Centred Learning Inventory (SCLI) composed of five scales representing main components of SCL was administered to teachers in order to find out teachers‟ perceived use of SCL in classroom teaching and learning. In the second phase on the other hand, Student-Centred Learning Interview form (SCLIF) was used to generate in-depth data regarding teachers‟ use of SCL and further explore the barriers, if any, that hinder its implementation in the specified context. For the analysis of the data obtained via the SCLI, descriptive statistics that included the calculation of means and standard deviations were applied. In addition to that, t-test and one-way ANOVA test were administered. With respect to the data collected from the interviews, content analysis was utilized. The results of the study demonstrated inconsistencies regarding the quantitative and qualitative data collected. Although teachers perceive themselves as implementing motivation, instructional strategies, and teacher and student roles at a high level, semi-structured interviews clearly demonstrated that teachers do not actually implement these components in most aspects. Distribution of power was found to be the least frequently implemented component of all. This component is perceived to be used at a moderate level, whereas in-depth data revealed that teachers do not share power in classroom practices. Moreover, although the teachers have different perceptions of the frequency level with which they use the assessment component, interviews demonstrated that this component is not implemented at all. The findings revealed that gender and subject taught do not seem to have an impact on the implementation of SCL. On the other hand, with respect to the teaching experience, teachers with 6-10 years of experience seem to use the authoritarian approach more than teachers with 16-20 years of experience. With regard to pedagogical knowledge, the teachers who are graduates of teacher education programs seem to implement some of the components and factors of SCL more than the teachers with a teaching certificate. According to the teachers, there are serious barriers that hinder the use of SCL in high schools in North Cyprus. Student profile, curriculum, teachers, learning resources, parents and structure of classrooms were reported to be main barriers that hinder its use in high schools. As a result of all the findings obtained from the study, it can be concluded that although SCL has been implemented in schools since 2005, the main elements of traditional teaching still dominates the teaching and learning process in high schools. The results of the study clearly revealed that SCL including its five main components is not implemented in classrooms in most aspects. Gender and subject taught do not seem to have an effect on the use of SCL whereas regarding teaching experience teachers with 6-10 years of experience seem to use the authoritarian approach more than teachers with 16-20 years of experience. Pedagogical knowledge, on the other hand, was reported to have a significant effect on the implementation of SCL as teacher education program graduates seem to implement SCL more compared to teachers with a teaching certificate. According to the teachers, student profile, curriculum, teachers, learning resources, parents and structure of classrooms are the main barriers that hinder the use of SCL in schools. Based on all the findings, it can be said that SCL approach is not implemented at a sufficient level in high schools in North Cyprus.