Towards a semantic based workflow model for composition of OWL-S based atomic processes
- Tez No: 402217
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ELÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Web Servisleri, Web Servislerin Birleşimi, Armstrong‟un Çıkarsama Kuralları, Semantik Web Servisleri, Web Services, Web Services composition, Armstrong‟s Axioms, Semantic Web Services
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Web servislerinin özellikleri, fonksiyonel yapısı, erişim ve adres gibi bilgilerini anlamsal/semantik tanımlamalar ile ifade edilemesiyle, Web servislerinin nitelikleri güçlendirilmiş ve Semantik Web Servisleri‟ni meydana getirmiştir. Bu sayede, Web kullanıcıları/Web arama ajanları, servis hizmeti alabilmek için yürüttükleri servis keşfi sorgularında, sözdizimsel arama yerine, bu anlamsal tanımlamalar üzerinden semantik tabanda arama yapıp, sonucunda daha olumlu, zamandan tasarruflu ve kaliteli hizmet alabilirler. Ontolojiler içine gömülen semantik tanımlamalar ile kullanıcı taleplerinin karşılanması ve varolan veriler üzerinden anlamsal ve mantıksal çıkarsamaların otomatik olarak yapılması mümkündür. Web servislerindeki gömülü olan semantik tanımlamalar, Web servislerin keşifi ve birleştirilmesi amacıyla seçilecek süreçlerin analizi, sorgulanması ve eşleşme işlevleri esnasında kolaylık sağlamaktadır. Bu çalışmada, atomik yapıdaki ilgili süreçlerin, Çıkarsama-tabanlı Semantik Birleşim Ajanı (Inference-based Semantic Composition Agent-SCA) yoluyla birleştirilmesi üzerinde durulmuştur. Bu sistem, süreçlerde benzerlik eşleşmesi ve çıkarsama tekniklerini içermektedir. SCA‟ın görevi mevcut süreçleri sentezleyip, kullanıcı tarafından sorgulanan ve aslında varolmayan yeni bir süreçin, yani Birleşik/Kompleks Süreç‟in, otomatik olarak iş akışı planını belirliyebilmektir. Bu nedenle, SCA‟ın güçlü bir eşleşme mekanizmasına sahip olması ve ayrıca uygun süreçleri bulup daha sonra uygun sırada yerleştirmesiyle beklenen kompleks süreçin üretilmesi sağlanabilir. SCA, kullanıcı tarafından istenilen işakışı planını yapılandırılmasında veya diğer bir deyişle kompleks sürecin oluşumu esnasında, bir Semantik Eşleşme Adımı‟nı çalıştırmaktadır. Bunun yanısıra, istenilen kompleks yani amaç süreç‟in oluşumunda kullanılan çıkarsamalar, değiştirilmiş Armstrong‟un Çıkarsama Kurallarıdır. Armstrong‟un Çıkarsama Kuralları, SCA‟ın İş Örnekleri Bilgitabanı Ontolojisi (TKBO) içine anlamsal ifadeler ile gömülerek, iş örnekleri arasındaki ilişkisel bağımlılık anlamsal tabanda tanınlanmıştır. Bu çalışmada, SCA çerçevesinde sunulan katkı, ilk defa Armstrong‟un Çıkarsama Kuralları değiştirilmiş ve Semantik Web uygulamalarında, planlama ve çıkarsama işlevlerinde kulanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lack of sufficient semantic description in the content of Web services makes it difficult to find and compose suitable Web services during analysis, search, and matching processes. Semantic Web Services (SWSs) are Web services that have been enhanced with formal semantic description which provides well-defined meaning. Due to insertion of semantics, meeting user demands will be made possible through logical deductions achieving resolutions automatically. In this dissertation, we have developed an Inference-based Semantic Composition Agent (SCA) that employs inference techniques. The semantic composition agent system is responsible for the synthesis of new services from existing ones in a semi-automatic fashion. The aim of the system is to discover composable processes at first among OWL-S based atomic processes that are running possibly under different Web servers and then execute them in the order specified by a planner to reach a complex requested goal. SCA System composes these OWL-S based atomic processes utilizing Revised Armstrong's Axioms (RAAs) in inferring functional dependencies Tasks Knowledge Base Ontology (TKBO) of SCA contains domain-specific task instances and semantic annotations of the RAAs. Additionally, we prepared a well-organized matchmaking algorithm to find functional dependencies between two processes in the candidate set of SWSs, Semantic Matching Step (SMS), which scores similarity based on the assessment of similarity distance among concepts of two focuses on processes. Experiments show that the SCA System produces process sequences as a composition plan that satisfies user‟s requirement for a complex task. The novelty of the SCA System is that for the first time Armstrong‟s Axioms are revised and embedded into a Tasks Knowledge Base Ontology for semantic based planning and inferencing.