The critical antecedents to organizational citizenship behaviors: Empirical evidences from North Cyprus service industry
Örgütsel vatandaşlık davranışlarına ilişkin kritik etkenler: Kuzey Kıbrıs hizmet endüstrisine yönelik empirikal bulgular
- Tez No: 402216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SAYDAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, International Relations, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel vatandaşlık davranışları, hizmet yönetimi, öncephe çalışanları, hizmet kalitasine yönelik yönetim bağlılığı, iç motivasyon, nesebi kayrımcılık, polikronik kişilik, Organizational citizenship behaviors, frontline employees, service management, management commitment to service quality, intrinsic motivation, nepotism, polychronicity
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kuzey Kıbrıs hotel endüstrisine yönelik olarak yapılan bu çalışmanın amacı yönetimin hizmet kalitesine olan insiyatiflerinin, içsel motivasyonun, polikronik kişiliğin, nesebi kayırmacılığın, ve iş tatminkarlığının örgütsel vatandaşlık davranışları üzerine olan etkisini araştırmaktır. Bu tez çalışmasında sayısal analiz yaklaşımı benimsenmiş olup, hipotezsel ilişkilerin statistiksel analizlemelerinde ise Partial Least Squares (PLS) metodu kullanılmıştır. Bu Çalışma örneklemi Kuzey Kıbrısdaki 3, 4, ve 5 yıldızlı otellerde çalışan önhat personelinden oluşur. Bu çalışmadaki kullanılabilir anket sayısı 317 olup, katılım oranı ise yüzde 63.4 olarak hesaplanmıştır. Bu tez çalışması amaçlanan ilişkileri test etmek üzere integratif bir model geliştirmiştir. Yapılan analizler sonucunda, polikronik kişilik ile iş tatminkarlığı arasındaki ilişki hariç tüm hipotezler kabul görmüştür. Çalışanların eğitim düzeyleri ile iş tatminkarlığı arasında negatif bir ilişki bulunurken, çalışanların eğitim düzeyleri ile vatandaşlık davranışları arasındaki ilişki ise pozitif olarak bulunmuştur. Bunun yanısıra, çalışanların iş tecrübesi ile iş tatminkarlıkları arasında da pozitif bir ilişki saptanmıştır. Bu çalışma hizmet yönetimi literatüründe bir ilk olarak nesebi kayrımcılığın örgütsel vatandaşlık davranışları üzerindeki negatif etkilerini azaltmak manasında önemli tavsiye ve imalarda bulunmaktadır.Bu çalışma, otelcilik kontekstinde geliştirmiş olduğu örgütsel vatandaşlık davranışları modeline daha önceleri denenmemiş olan polikronik ve içsel motivasyon gibi kişisel öncülleri koyarak OCB literatürüne katkı sağlamış olup ilgili endüstriye de faydalı direktifler sunmuştur. Aynı zamanda, bu tür bir çalışmanın Kuzey Kıbrıs gibi farklı bir sosyokültürel yapıda denenmiş olması çalışma modelimize ayrı bir farklılık kazandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This empirical study aims to investigate the effect of management commitment to service quality (MCSQ), intrinsic motivation (INT), polychronicity (POLY), nepotism (NEPO), and job satisfaction (JSAT) on hotel frontline employees'(FLEs) organizational citizenship behaviors (OCBs) in hotel setting in North Cyprus. This thesis has applied a quantitative research approach and PLS method was used to analyze the hypothesized relationships. The sample in this study consisted of FLEs (e.g., front desk agents, room attendants, food servers, and concierges) in 3-, 4-, and 5-star hotels in North Cyprus. In this research, the total number of usable questionnaires was 317 and the response rate was calculated to be 63.4%. This thesis presented an integrative model to test the aforementioned effects and relationships. With the exception of the relationship between polychronicity and job satisfaction, all hypothesized relationships were supported. Significantly, while education was found to be negatively related to FLEs' job satisfaction, on the other hand it was found to be positively related to their OCBs. Also, tenure was found to be positively related with job satisfaction. As a first in the service management literature, this paper provides implications for managers in terms of minimizing the negative effects of nepotism on FLEs' citizenship behaviors. The current study by adding untried dispositional antecedents such as polychronicity and intrinsic motivation in its conceptual model of OCBs in a hotel setting lends further contributions to OCBs literature and provides useful guidelines to practitioners as well. This study by being conducted in North Cyprus, sought to expand this line of research by including different sociocultural context that added uniqueness to our model.