Liselerde çalışan okul psikolojik danışmanlarının tükenmişlik düzeylerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 402235
  2. Yazar: GAMZE EFE KOÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YELİZ AKINTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Tükenmişlik, Psychological Counseling and Guidance, Burnout
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, KKTC'de devlete bağlı liselerde çalışan okul psikolojik danışmanlarının tükenmişlik düzeylerinin cinsiyete, eğitim durumuna, medeni duruma, mesleki kıdem yılına, yaşına, görev yapılan kurumdaki öğrenci sayısına, okul psikolojik danışmanı kadrosuna, üstlerinden takdir görmesine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, KKTC'de tüm illerdeki ve ilçelerdeki devlete bağlı liselerde görev yapan 48 rehber öğretmen üzerinde yapılmıştır. Tükenmişlik durumlarını belirlemek için“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”; kişisel bilgiler için araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin; cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, mesleki kıdem yılı, okuldaki okul psikolojik danışmanlık kadrosu sayısı ve yaş değişkenlerine göre tükenmişlikle istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır ancak çalışılan okuldaki öğrenci mevcudu ve üstlerinden takdir görme durumuna göre anlamlı bir fark görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine whether the school counselors level of burnout in secondary schools which is connected to government differs or not in respect of sex, education status, marital status, age, service period, , the number of students in the school, the number of school counselor staff, the level of appreciation by their superiors and the main reason in performing their profession. The research is conducted 48 school counselor who work in government secondary schools and in all province and county. In order to compare the burnout levels“Maslach Burnout Inventory”, which is improved by Maslach & Jackson (1981) and adopted to Turkish by Ergin, has been used to identify the burnout levels. To collect personal information used to 'Personal Information Questionnaire' which provided by researcher. According to the research findings; there is no effect to school counselors level according to sex, education status, marital status, age, service period, the number of school counselor staff but there is a meaningful results between burnout and the number of students in the school, level of appreciation their superiors the main reason in performing their profession.