Meslek liselerindeki eğitsel kol çalışmalarının öğrenci ekseninde değerlendirilmesi
- Tez No: 402250
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Meslek Lisesi, Sosyal Etkinlikler, Eğitsel Kol, Okul, Öğrenci
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Karpaz Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleyen en önemli faktörlerden birisi yetişmiş insan gücüdür. Bu insan gücünün yetiştirilmesinde en önemli husus yetişmiş bireylerin sanayi ve endüstride kullanılan teknolojiyle uyum içerisinde olmasıdır. Sanayi ve endüstrinin ihtiyacını karşılayacak yetişmiş insan gücünün oluşturulması da ancak eğitimle olur. İşte bu noktada sanayi ve endüstriye ara eleman yetiştiren kurumlar olarak mesleki ve teknik eğitim kurumları ve bunlardan en çok öğrenci potansiyelini bünyesinde barındıran Meslek Liseleri (ML) karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma Meslek Liselerindeki eğitsel kol faaliyetlerinin öğrenci ekseninde değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırmanın kapsamını K.K.T.C. genelinde bulunan farklı bölgelerdeki altı meslek lisesinin 10. 11. ve 12. sınıflarındaki kız ve erkek öğrencilerden oluşan iki yüz otuz öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğrencilerin eğitsel kollara bakışını belirlemek amacıyla anket kullanılacaktır. Verilerin analizinde ise; One-Sample Kolmogorov-Smirnov Testi, İndependent-Samples T Testi, One Way Anova Testi, Pearson Korelasyon testi ve Descriptives Statistic testi yapılmıştır. Sonuçların yorumlanmasında P < 0.05* anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda demografik değişkenlerden cinsiyet değişkenine göre kız öğrenciler erkek öğrencilerden eğitsel kolların daha etkin hale getirilmesi gereği yüksek çıkmıştır. Araştırmada öğrenciler genel olarak eğitsel kol çalışmalarına katılmama nedenlerinde belirgin bir sorunu ortaya koymamakla birlikte; 17 yaşındaki öğrenciler kendinden daha küçük ve daha büyük öğrencilere göre eğitsel kol çalışmalarına daha ılımlı yaklaşmışlardır. Annesi okuryazar olan öğrenciler diğer öğrencilere göre eğitsel kolların asıl amacının dışında kullanılmadığını düşünmektedirler. Babalarının eğitim seviyesi düşük öğrencilerin babalarının eğitim seviyesi yüksek öğrencilere göre eğitsel kolların gerekliliğine daha fazla inanmaktadırlar. Öğrencilerin, eğitsel kolların gerekliliğine olan inancı ile eğitsel kol çalışmalarına katılmama nedenleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Eğitsel kol faaliyetlerin gerekliliğine olan inancın artması katılmama nedenlerinin azalması anlamına gelir. Öğrencilerin eğitsel kolların gerekliliğine olan inancı ile eğitsel kol çalışmalarında karşılaşılan sorunlar arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardı. Gerekliliğe olan inancın artması sorunların azalması anlamına gelir. Öğrenciler eğitsel kollarda ne tür çalışmalar yapıldığı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirtmişlerdir. Anket alt boyutları arasındaki korelasyon testi sonuçlarında öğrencilerin, eğitsel kolların gerekliliğine olan inancı ile eğitsel kol çalışmalarına katılmama nedenleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır. Öğrencilerin eğitsel kol faaliyetlerini sevmesi, bu faaliyetlerin gerekliliğine inanmasından geçer. Bu nedenle öğrencilere her sene başında eğitsel kollar hakkında detaylı olarak görsel destekli bilgiler verilmelidir. Ayrıca mevcut kollarda hangi faaliyetlerin bulunduğu, yeni bir kol oluşturulacaksa buna dair hangi faaliyetlerin yapılabileceği istişare edilmelidir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors in determining a country's level of development is trained manpower. The most important issue in the training of manpower is trained individuals in compliance with industry and technology. The creation of trained manpower to meet the needs of industry and the industry is only through education. At this point, training institutions and industry as staff for the professional and technical educational institutions and most of them embodies the potential of students of Vocational Education (VE) emerges. High School students in the extracurricular activities of the activities of this study is to evaluate axis. The scope of research K.K.T.C. located across six vocational schools in different regions of the male and female students in grades 10, 11 and 12, consisting of two hundred and thirty consist of the students. As a data collection tool, in order to determine students' educational overview of the survey will be used to handle. In the analysis of data; One-Sample Kolmogorov-Smirnov Test, the Independent-Samples T Test, One Way Anova, Pearson's correlation test and descriptives Statistic test was performed.