Bireyselleştirilmiş eğitim programı ile ilgili özel eğitim öğretmenlerinin yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri (KKTC örneği)
Problems of special education teachers who are interested in individualized education program and solution proposals for these problems (Sample of TRNC)
  1. Tez No: 402259
  2. Yazar: BOLKAN CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUKADDES SAKALLI DEMİROK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı, Özel Eğitim Öğretmeni, Kaynaştırma Eğitimi, Destek Eğitim, Individualized Education Program, Special Education Teacher, Inclusive Education, Support Training Class
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, kaynaştırma uygulaması yapılan ortaöğretim okullarındaki destek eğitim sınıfında görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) geliştirilmesi ve uygulanması sürecinde yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki ortaöğretim okullarının destek eğitim sınıfında görev yapan 10 özel öğretmenden gönüllü olan 9 özel eğitim öğretmeni ile görüşülerek yapılmıştır.Araştırma verilerinin toplanması, nitel araştırma yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tümevarım analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin BEP'in geliştirilmesindeki ve uygulanmasındaki en büyük problemin yasal düzenlemenin olmaması, okullarda BEP biriminin oluşturulamaması ve BEP'lerin sağlıklı ve işlevsel olarak uygulanmaması, oluşturulan BEP'lerin amaçlarının ise destek eğitim sınıfı ile sınırlı kaldığı saptanmıştır. Çözüm önerisi olarak öğretmenlerin, ailenin, okul idaresinin bilgilendirilmesi ve yasal düzenlemenin de ayrıntılı olarak belirlenmesi tespit edilmiştir. Özel eğitim öğretmenleri yasal düzenlemeye, bilgilendirme, aile eğitimine ve hizmet içi eğitime yoğun vurgu yapmışlardır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine of problems about the development and implementation process of Individualized Education Plan which experienced by special education teachers that serve at supporting education class of secondary schools and to find solution proposals for these problems. This research was performed via interview with 9 volunteers of 10 special education teachers serving in the supporting classroom of the secondary school in Northern Cyprus Turkish Republic. The collection of research data was conducted through semi-structured interview that is one of the method of qualitative research. The obtained data were analysed by inductive analysis.Teachers who participated to the interview stated that the lack of legislative regulation, failure to establishment IEP unit in the schools and not implementation of IEP as healthy and functional are one of the biggest problems about development and implementation of IEP. In addition, it was detected that the aim of IEPs remained limited with supporting education class. It was determined that informing of teachers, school administration and making detailed legislative regulation as a solution proposal. Special education teachers stressed to the legislative regulation, informing, and family education and in service training.