1873-1878 Mağusa Şer'iyye sicili ikinci bölümünün (1874-1876) günümüz Türkçe harflerine aktarımı
The translation of Famagusta religious recordings ( b.c 1290-1291 / a.c. 1874-1876), to today's Turkish alphabet
- Tez No: 402276
- Danışmanlar: PROF. DR. HABİB DERZİNEVESİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Archive
- Anahtar Kelimeler: Mağusa Kazası, Şer'iyye sicilleri, Famagusta, Religious court records
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Arşivcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 334
Özet
Şer'iyye sicilleri, Osmanlı Devleti'nin yerel düzeydeki mahkeme kayıtlarıdır. Mahkeme kayıtları döneminin sosyo-ekonomik, kültürel ve dini hayatına dâir çok önemli verileri bizlere sunmaktadır. Tez konumuz Osmanlı sınırları içerisinde yer alan Kıbrıs adasındaki Mağusa kazası 1873-1878 yılları arasındaki mahkeme kayıtlarının ikinci bölümünü (1874-1876) kapsamaktadır. Mağusa şer'iyye sicili'nin günümüz Türkçe harflerine aktarımını amaçlayan çalışmamız, Hicri1290/1295, Miladi 1873/1878 tarihlerini kapsamaktadır. Çalışmamıza konu olan mahkeme defterinin ikinci bölümü 56 sayfa ve 112 davadan oluşmaktadır. Mülk, arazi, tarla, bahçe satışı, tereke, miras, nafaka, cinayet, yaralama vasi tayini gibi sosyo-ekonomik içerikli davaların fazlalığı dikkat çekmektedir. Tez sonucunda; 1873-1878 yılları arası Mağusa ve bölgesi çalışmalarına, özellikle de Sosyoloji, Hukuk, Tarih ve Halk Bilimleri alanlarında katkı sağlanmış olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire's religious court records, which were maintained locally, provide invaluable data regarding the socio-economic, cultural, and religious practices of the time periods for they were kept. My thesis deals with the court records kept in the Famagusta District in Cyprus from 1874 to 1876, which is the second part of the court records that were kept between 1873 and 1878. My work aims to translate Famagusta's religious court records into modern Turkish. This study covers the years between 1290 and 1295 in Hijri years and between 1873 and 1878 in the Gregorian calendar. This part of the court records are 56 pages and comprised of 112 court cases. It is notable that property, real estate sales, inheritance, alimony, homicide, and custody related cases dominate this era's records. With this study, I envision to contribute to the literature on the court records of Famagusta between 1873 and 1878, particularly the literature in the field of sociology, law, history, and social sciences.