Ameliyata alınan hastaların yakınlarının kaygı düzeylerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 402298
  2. Yazar: GÜL HACIHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Surgical intervention, patient relatives, aıuiety, nursing care
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırma, ameliyata alınan hastaların yakınlarının kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini. Dr Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'nin genel ameliyathanesinde cerrahı girişim uygulanan hastaların yakınlarından oluşmuştur. Araştırmanın örncklemİ ise. I Eylül 2010-1 Aralık 2010 tarihleri arasında, araştırma kriterlerini karşılayan ve araştırmanın amacı açıklanarak bilgilendirildikten sonra İzin alınan hasta yakınları Oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında“Hasta Yakınlarına İlişkin Özelliklrin Belirleme oranı”ve hasta yakınlarının kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla;“Dunimluluk-SUrekli Kaygı Envanteri”kullanılmıştır. Veriler SPSS (SPSS for Windows, Standart Versiyon, 18.0, Chicago, USA) istatistik programında, yüzdelik hesabı, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (l testi), ANOVA(Varyatıs analizi) ve ileri değerlendirmede Welclı ANOVA, Posthoe lukcy HS[) testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda hasta yakınlarının durumluluk kaygı puan ortalamasının 44,72±7,47 ve sürekli kaygı puan ortalaması 49.62±6,67 olduğu ve orta düzeyde kaygı yaşadıkları belirlenmiştir. I lasta yakınlarının hastasına uygulanacak cerrahi girişim Öncesi ve sırasında bilgi alma ve kişisel gereksinimlerinin olduğu belirlenmiştir. Hasta yakınlarının kaygılarını yaş, eğittin düzeyi, çalışma durumu, mesleki durum, kaldığı yer gibi bireysel Özelliklerinin, anestezi ve cerrahi girişimden korkma gibi duyguların ve aile içi anlaşmazhklardaki artışın artırdığı saptanmıştır. Bu doğrultuda, hemşirelerin hasta ve lıasta yakınları iken yakıtı iletişim halinde olan ekip üyesi olmaları nedeniyle, hasta yakınlarının hasta hakkında bilgi alma, hastanın bakımına katılma, hastaya yakın olma, duygusal destek ve kişisel gereksinimlerinin karşılanmasında, bilgi vcrici, destekleyici ve danışmanlık sağlayıcı olarak etkin rol almaları Önerilmiştir. Anahtar kelimeler Cerrahi girişim, hasta yakını, kaygı, hemşirelik bakımı
Özet (Çeviri)
This study was carried out as desen pt ive and eross-seclİonal in order lo identify the anxiety levels o) relatives who lıavc patients taken into surgery. The uni verse of thc study was composed of the relatives of palients who undergone surgical intervention at ılıc general surgery of Dr Burlıarı Nalbanloglu Hospİtal. The sample of the study was composed of the patient relatives vvlıo met the criteria of the study and were oblained permission after an explanation about the aim of the study betvveen the dates of 1 September 2010 and 1 December 2010.“ldentifying the Features of Relatives of Patİents”form and“State-Continuous Anxiety Inventory”was used for data collection. The dala was analyzed by SPSS (SPSS for Windows, Standard Version, 18.0, Chicago, USA). In the analysis, percentage calculation, t test, ANOVA (analysis of variance), Welch ANOVA for advanced analysis, and Posthoc tukey 11SD tesis were used. According to the results of the study, it was determined that mcan state anxiety level of the relatives of patients was 44,72±7,47 while the continuous anxiety mean level was 49,62±6,67 and they experienced medium level anxiety. It was found out thal the relatives of patients felt the ııecessify of getting information it was also found out that a number of personal characteristics such as age, education level, working condition, professional status, place they live as well as the feelings of having fears of nareosis and surgical İntervention, and the growth of inler parental conflicts increased their anxiety level. Accordingly, it is recommended that the nurses who are team members arc in a very elose contact with the patients and the relatives of patients therefore they could take a very effective role in informİng the relatives of patients about the patients. helpirıg caring the patient, bciııg elose wiıh the patient, meeting palients' personal needs and providing emotional support for the patients.