Geri Dön

Rethinking EU-Turkey relations under the effects of the Euro crisis: Identifying Turkish preferences on foreign policy

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 402492
  2. Yazar: ANIL KEMAL AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. JOCHEN MULLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: University of Essex
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 53

Özet

Euro krizi; AB'nin uluslararası politikada sahip olduğu statünün düşüşe geçmesine sebep olan kapasitesinin belirli bir noktaya ulaşamadığının idrak edildiği önemli bir dönüm noktasıdır. Bu anlamda, AB belirli ödül/ödeme ve hibelerin tahsisinde bir çeşit yetersiz kalma durumunu tecrübe etti. Bir etki alanı oluşturmadaki yoksunluklar bazı aktörlerin uzun zamandır üyelik kapısında bekletildiği bir döneme denk geldi. Türkiye bu ―bekletilen‖ ülkeler arasında yer alıp, birçok yönden daha büyük kapasiteye ulaşırken, AB benzer bir momentum içerisinde yükselen yapısal sorunlarını çözmekte güçlük içindeydi. Tam da ülkenin yeni bir dış politika ajandası belirirken Türk ekonomisinin ilerlemesi bariz bir iç ve dış politik istikrar ile birleşti. Kriz, AB'nin güçlü imajının zayıflatırken, Türkiye, ülkenin civarında kendisiyle aynı tarihi paylaşan ülkelerle yeni maddi ve normatif bağlantılar vasıtasıyla aktif bir rol uygulamayı planlıyordu. Buna anlamda bu çalışma Euro krizinin Türk dış politikasında nereye kadar etkili olduğunu kapsayacak. Dolayısıyla bu çalışmanın, Euro krizi ve ekonomiler, genişleme, dış politika ve politik gelişmeler şeklinde dört ana sütunu bulunmaktadır. Bu inceleme Türkiye ve AB'nin kriz dönemindeki ilişkilerini realist bir yaklaşımla açıklamaya çalışacaktır. Bu sebeple, uluslararası ilişkiler teorilerindeki önceki dönem teorileri bir başlangıç noktası arz edecek fakat AB çalışmalarındaki rasyonalizm düşüncesi teorik anlayışımızı tedarik edecektir. AB şartlılık ilkesi ve kredibilitesi değişken olarak kullanılırken, yatay kurumsalcılık düzeyi ve harici teşvikler ve etkinlik modelleri rasyonalist tercihler üzerinden ölçümlenecektir. Bu çalışma ekonomik kriz gibi uluslararası gelişmelerin dış politika tercihlerinde farklılaşmalar doğurabileceğini ileri sürecektir. Bu manada bölgesel organizasyonların, uluslararası politikadaki güncel pozisyon değişimlerinde bulundurduğu muteber şartlılığı ve güvenilir geleceği kritik faktörlerdir. Kriz döneminde, AB muteber bir şartlılık ilkesi sunamazken ve Türkiye hem müzakere sürecinin hem de Gümrük Birliği gibi güncel anlaşmaların ilerlemesine ve durumuna ilişkin yakınma içine girdi.

Özet (Çeviri)

Euro Crisis has been a remarkable landmark on which realizing the capacity of EU could not achieve to a certain level that lead to a decline on the status of EU in international politics. In this respect, EU experienced a kind of inadequacy regarding the provision of some sort of grants and payoffs. Lack of establishing an orbit has happened during a period of time when some of the players had been waiting for a long time at the membership gate. Turkey, as a country belongs to those awaited ones, achieved to a certain level in respect of having a larger capacity in many aspects meanwhile EU was being in a hurdle to overcome the structural problems that arisen in a similar momentum. Level of Turkish economy has been in an advance and that was combined with a distinct internal and external political stability at the same time a new foreign policy agenda of the country has emerged. The crisis diminished the powerful image of the EU whilst Turkey was planning to apply an active role in the neighborhood of the country, establishing new material and normative links with the surrounding countries that share a common history with her. Regarding this, the study will be covering how far Euro Crisis was an effective aspect in shaping the preferences of Turkish foreign policy. Thus, there are four main pillars of this study which are the Euro crisis and economics; enlargement; foreign policy and political developments. This study tries to frame the relationship between Turkey and the EU during the crisis via using a realist approach. Therefore, previous international relations theories will offer a starting point, but the concept of rationalism within EU studies will provide the core of our theoretical understanding. Horizontal institutionalism levels will be measured through rationalist preferences, where EU conditionality and credibility will serve as a variable, as will the models of external incentives and efficiency. This study will propose that international developments such as economic crisis may bring about differentiation on foreign policy choices. In this sense, credible conditionality and a credible future are critical factors for a regional organization whenever there is a change in the current position in international politics. During the crisis time, the EU could not provide credible rule of conditionality and Turkey complained about the progress of both the negotiation process and the status of external agreements, such as the Customs Union.

Benzer Tezler

  1. Rethinking the European Union-Turkey customs union agreement in the light of neo-functionalist premises

    Avrupa Birliği – Türkiye Gümrük Birliği ilişkisinin yeni işlevselcilik akımı kapsamında yeniden değerlendirilmesi

    ESMA YAĞMUR SÖNMEZ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    Uluslararası İlişkilerOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN

  2. Rethinking agricultural communication in the context of power/knowledge: Socialization of digital agriculture in Geyve

    Tarımsal ı̇letı̇şı̇mı̇ bilgi/iktidar bağlamında yenı̇den düşünmek: Geyve'de dı̇jı̇tal tarımın sosyalleşmesı̇

    KÜBRA SULTAN YÜZÜNCÜYIL

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    İletişim BilimleriGalatasaray Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HALİME YÜCEL BOURSE

  3. Organizasyonlarda değişim yönetimi ve işletmelerde değişim yönetimi uygulamalarının etkileri üzerine bir araştırma

    Change management in organizations and one research enterprises on change management practices effects

    ZEYNEP YAMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    İşletmeMaltepe Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. SEVGİ KALKAN

  4. Impact of internal threats on civil-military relations in Turkey

    İç tehditlerin Türkiye'deki sivil-asker ilişkileri üzerindeki etkisi

    UFUK TURHAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2008

    Siyasal BilimlerDokuz Eylül Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. MÜGE AKNUR

  5. Analysis of relations between the the Southern Caucasus states, Turkey, EU

    Güney Kafkasya ülkeleri, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinin analizi

    İHSAN MURAT TANBOĞA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2010

    Uluslararası İlişkilerMarmara Üniversitesi

    Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. İDİL TUNCER KILAVUZ