Turkish foreign policy in South Caucasus (2000-2012)
- Tez No: 402520
- Danışmanlar: DR. MUHİTTİN TOLGA ÖZSAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Güney Kafkasya, Türkiye, Sovyetler Birliği, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Türk Dış Politikası, Dağlık Karabağ, Abhazya, Güney Osetya, Nahçivan, South Caucasus, Turkey, Soviet Union, Azerbaijan, Armenia, Georgia, Turkish Foreign Policy, Nagorno-Karabakh, Abkhazia, South Ossetia, Nakhchivan
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kafkaslar, tarihin her döneminde, sadece bölge ülkeleri için değil, bölgede egemenlik kurmak isteyen birçok devlet için de çok önemli bir yere sahip olmuştur. Bölgenin jeopolitik konumunun yanında jeostratejik pozisyonu, etnik çeşitliliği, dini yapıların ve enerji kaynaklarının çokluğu bu önemin nedenlerindendir. Bu nedenle bölgede savaşlar ve güç mücadeleleri hiç son bulmamıştır. Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra üç yeni devlet kurulmuştur. Ve 1991 yılında, Türkiye bu üç yeni devleti hiçbir bir politik karşılık beklemeden tanımıştır. Bu yeni devletleri etkilemek ve bölge üzerinde egemenlik kurabilmek için yakın ilişkiler kurmanın önemli olduğu bilinmektedir. Ayrıca uzun zamandan beri bölgeyi kontrol altına almak isteyen Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve İran gibi ülkeler de bulunmaktadır. Fakat Türkiye'nin pozisyonu ve bazı bölge ülkeleri ile ortak tarihi paylaşması, Ermenistan'dan ziyade Azerbaycan ve Gürcistan ile yakın ilişkiler kurmasına yardımcı olmuştur. 1991 ve 2000 yılları arası Türk dış politikasına ve ikili ilişkilere baktığımızda, sağlam temeller üzerine kurulmuş yakın ilişkilerden bahsedemeyiz. 2000 öncesinde Türkiye bu önemin farkında idi, fakat bazı politik nedenlerden dolayı bölgede pek etkili olamadı. Ama 2000 sonrasında Türk dış politikası prensipleri keskin bir şekilde değişmiş ve Türkiye bölge ülkeleri ile yakın ve verimli ilişkiler kurmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
In every period of the history, Caucasus has always been important for many countries especially which have expected to take control over the region. Beside its geopolitical importance, geostrategical position, ethnical diversities, richness of religous structures and rich energy sources are the other important points. Because of these reasons, wars and power struggles over the region have never ended. With the collapse of Soviet Union, three new countries have been founded. And these new countries were recognized by Turkey in 1991 without any expectation. It has been important to establish close relations with these new regional countries in order to affect them and create hegemony over the region. There are also other important countries which have been trying to take control over the region for a long time such as Russia, USA, China and Iran. But, Turkey's position and sharing common history with some of these countries have been important in establishing close relations especially with Azerbaijan and Georgia rather than Armenia. When looking at the Turkish foreign policy and bilateral relations between 1991 and 2000, we cannot talk about close relations built on strong basis. Before the 2000s, Turkey was aware of the importance, but could not produce effective policies and establish close relations the regional countries because of many political reasons. But after 2000, Turkey's foreign policy principles have changed sharply and very close and benefitial relations with the regional countries have been established.