Ana sınıfı öğretmenlerinin okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına ilişkin yeterlilik algılarının belirlenmesi
Determining sufficiency of kindergarden teachers regarding as preparation studies of reading writing
  1. Tez No: 218892
  2. Yazar: DÖNDÜ NESLİHAN BAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ALİSİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okumaya hazırlık, görsel algı, işitsel algı, dikkat, bellek, Reading readiness, vissual perpection, hearing perpection, memory, attention
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmada, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarının anasınıflarında görev yapan öğretmenlerin, okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına ilişkin yeterlilik algılarının belirlenmesi, genel amaç olarak belirlenmiştir. Ayrıca okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına ilişkin yeterlilik algılarının öğretmenlerin yaş, mezun olduğu okul ve mesleki kıdem durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.Araştırmanın evrenini Ankara ili merkez ilçelerinde ilköğretim okullarının bünyesindeki anasınıflarında görev yapmakta olan ana sınıfı öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmenlerin ?Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmalarında Öğretmen Yeterlilik Algılarını Belirleme Ölçeği?nin geçerlilik güvenirlilik çalışması için örneklem Ankara ili merkez ilçelerden Yenimahalle, Çankaya, Etimesgut, Sincan, Altındağ, Keçiören, Mamak ilçelerine bağlı okul öncesi eğitim kurumlarından rondom tekniğiyle 468 öğretmen olarak belirlenmiştir. ?Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmalarında Öğretmen Yeterlilik Algılarını Belirleme Ölçeği?ni oluşturmak için literatür taraması yapılarak 82 madde oluşturulmuştur. Ölçek bu haliyle 6 alan uzmanının görüşüne sunulmuştur. Uzman görüşleri alındıktan sonra likert tipi derecelendirme ölçeğine göre uzmanların her bir maddeye verdikleri puanlar toplanmış ve çıkan değer uzman sayısına bölünmüştür. Madde puanı dördün altında olan 11 madde ölçekten çıkarılmıştır. 71 maddeden oluşan ölçeğin geçerlilik güvenirlilik çalışması yapılmıştır. Belirlenen örneklem grubuna ?Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmalarında Öğretmen Yeterlilik Algılarını Belirleme Ölçeği? uygulanmıştır. Ancak 400 öğretmen ölçeği doldurmuştur. Diğer öğretmenler veri kaybıdır. Ölçeğin SPSS 13.0 paket programında faktör analizi yapılmıştır. Ölçeğin geçerlik çalışmasında Screee Plot eğrisi 8 faktörlü yapıyı göstermiş ve madde yükü .50 den küçük olan maddeler atılmıştır. Açıklanam toplam varyans %65.7'dir. Ölçeğin genelinin güvenirliği için hesaplanan Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı .89 olarak hesaplanmıştır. Analiz sonucunda 33 maddeden oluşan ?Ana Sınıfı Öğretmenlerinin Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmalarına İlişkin Yeterlilik Algılarını Belirleme Ölçeği? elde edilmiştir.Ankara İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından sekiz merkez ilçeden 65 ilköğretim okulunda uygulama izni verdiğinden dolayı; Ankara ilinde Yenimahalle, Çankaya, Keçiören, Etimesgut, Altındağ, Sincan, Gölbaşı, Mamak' merkez ilçelerindeki ilköğretim okullarının bünyelerinde çalışan 196 ana sınıfı öğretmeni, okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına ilişkin yeterlilik algılarını belirlemek için, örneklem grubunu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak ?Kişisel bilgi formu? ve araştırmacı tarafından geliştirilen ?Ana Sınıfı Öğretmenlerinin Okuma Yazmaya Hazırlık Çalışmalarına İlişkin Yeterlilik Algılarını Belirleme Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmada 173 ana sınıfı öğretmeni ölçeği doldurmuştur. Diğer öğretmenler veri kaybıdır. Araştırma bulgularının yorumlanmasında 0.05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır.Araştırmada anasınıflarında görev yapan öğretmenlerin okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına ilişkin yeterlilik algılarında öğretmenin yaşının, mesleki kıdeminin ve mezun olduğu okul türünün anlamlı bir farklılık yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır (P>0.05). Bulgular ışığında öğretmenlere, ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the resaarch, that the determination of the ministry of National Education Kindergarden Teachers sufficiency concerning preparation studies for reading and writing has been determined the general aim. Also, weather there are differencies according to the teachers concerning preparation studies for reading and writing.The kindergarden teachers who work in the primary schools of central towns of Ankara constitute the universe of the research. The samples were determined as 468 teachers by rondom technique from pre-schools of Yenimahalle, Çankaya, Keçiören, Etimesgut, Altındağ, Sincan and Mamak central towns of Ankara city fort he validity ?safety study of teachers sufficiency determining scale in preparation study for reading and writing ın the research. By literature scanning, 82 items were determined in order to constitue ?Teachers Sufficiency Determining Scale in Preparation Study For Reading And Writings?. Six experts opinions were taken fort the scale. After taken experts opinions, the marks which the experts gave to each item were addet according to likert style degrecing scale and the result was divided by the number experts. Eleven items of which item value is below four were omitted. The validitiy safety study of scale which consists of 71 items was done, teachers sufficiency determining scale in preparation study for reading and writing was applied to the determined sample group.Other teachers are missed data. The compenent analyzing of the scale was done in SPSS 13.0 package programme scree plot bent shows the 8 factorial structure in validity study of scale and the items values were smaller than .50 were amitted. Total varience which is clarified is 65.7%, Crombach Alpha consistency coefficiency which is measured fort he general validity of scale was calculated .89. At the end of analyzing ?The Scale Of Kindergarten Class Teachers Sufficiency Concerning Preparation Studies For Reading And Writing? was obtained. Since the National Education of Directorship of Ankara allowed application in 65 primary schools of six central towns, 196 kindergarden teachers who work in the primary schools of Yenimahalle, Çankaya, Keçiören, Etimesgut, Altındağ, Gölbaşı, Sincan and Mamak towns of Ankara city constitutes the examplifier group for determination of sufficiency levels concerning.Preparation studies for reading and writing. Personal information from and ?The Scale Of Kindergarten Class Teachers Sufficiency Concerning Preparation Studies For Reading And Writing? were used in the research 173 kindergarden teachers filled the scale. Other teachers are missed data. In the research, 0.05 meaning fulness level was the base in order to interpret the findings.In the research, ıt is observed that the teachers who work in kindergartens don?t have differencies according to their sufficiency concerning preparation studies for reading and writing by means of their age, accupational experiences, and the school which they were graduated (P>0.05). In the lights of these findings necessary suggestions were done to the teachers, connected foundations and institutions.