Okul öncesi öğretmenlerinin okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına ilişkin yeterlilik algılarının belirlenmesi
The examination of pre-school teachers' perceptions regarding reading and writing preparation activities
  1. Tez No: 834657
  2. Yazar: KÜBRA DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL AKINCI COŞGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma ve yazmaya hazırlık, okul öncesi, öğretmen yeterlik algıları, Reading and writing preparation, preschool, teacher efficacy perceptions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yapılan araştırmada, Adana ilinde Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde ilkokulların anasınıflarında ve bağımsız anaokullarında görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin, okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına ilişkin yeterlilik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına ilişkin yeterlilik algılarının öğretmenlerin yaş, mezun olunan okul düzeyi ve mesleki kıdem durumlarına göre değişim gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmanın çalışma evreni; 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz döneminde Adana İli sınırları içerisinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde resmi ve özel anaokullarında ve ilkokullara bağlı ana sınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz döneminde Adana ili Merkez, Çukurova, Seyhan ve Yüreğir ilçe sınırları içerisinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız anaokulları ve ilkokullara bağlı ana sınıflarında görev yapan 332 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 23.0 paket programı kullanılmıştır. Kategorik ölçümler sayı ve yüzde olarak, sürekli ölçümler ortalama ve standart sapma (gerekli yerlerde medyan (ortanca) ve minimum-maksimum) olarak özetlenmiştir. Çalışmada yer alan parametrelerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemede ölçek skorlarının çarpıklık ve basıklık değerlerine bakılmıştır. Normal dağılım gösteren parametrelerde ikili grup analizlerinde bağımsız student t-testi, ikiden fazla grup analizlerinde Oneway ANOVA testi kullanılmıştır. Değişkenlerden ikiden fazla grup olanların gruplar arasındaki farklılığın kaynağını belirlemede Post Hoc testlerinden Tukey testine başvurulmuştur. Ölçekler arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Pearson ve Spearman'srho korelasyon testi kullanılmıştır. Tüm testlerde istatistiksel önemlilik düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırmada ana sınıflarında, anaokullarında ve özel okullarda görev alan öğretmenlerin okuma yazmaya hazırlık çalışmalarına ilişkin yeterlilik algılarında öğretmenin yaşının, mesleki kıdeminin anlamlı bir farklılık olmadığı neticesine ulaşılmıştır (P>0.05). Bulgular neticesinde öğretmenlere, araştırmacılara ve velilere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study, the general aim was to determine the proficiency perceptions of the teachers working in the kindergartens and kindergartens of the primary schools affiliated to the Ministry of Education regarding the literacy preparation activities. In addition, it was examined whether the perceptions of proficiency in literacy preparation studies differ according toteachers' age, school from which they graduated and professional seniority. The study universe of the research; Itconsists of pre-school teachers who work in public and private kindergartens and kindergartens affiliated to the Ministry of Education located within the borders of Adana Province in the fall semester of the 2020-2021 academic year. The sample of there search consists of 332 pre-school teachers working in public and private kindergartens and kindergartens affiliated to the Ministry of Education, located within the boundaries of Adana province Merkez, Çukurova, Seyhan and Yüreğir districts in thefallsemester of the 2020-2021 academicyear. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 23.0 package program was used for statistical analysis of the data. Categorical measurements are summarized as numbers and percentages, and continuous measurements as mean and standard deviation (median and minimum-maximum where appropriate). The skewness and kurtosis values of the scale scores were checked to determine whether the parameters in the study showed a normal distribution. Independent Student's t-test was used in paired group analyzes for normally distributed parameters, and Oneway ANOVA test wasused in morethan two-group analyzes. TheTukey test, one of the Post Hoc tests, was used to determine the source of the difference between the groups of the variables with more than two groups. Pearson and Spearman's rho correlation test was used to determine the relationship between the scales. The statistical significance level was taken as 0.05 in all tests. In the study, it was concluded that the teacher's age, professional seniority and the type of school he graduated from did not make a significant difference in the perceptions of proficiency regarding literacy preparation activities of teachers working in kindergartens (P>0.05). In the light of the findings, some suggestions were made to teachers, researchers and parents.