To what extend does the discourse surrounding sexual abuse in Turkey contribute to a culture in which violence against women is trivialised?
Türkiye'de cinsel istismar söylemleri, kadına şiddettin normalleştiği bir kültüre ne ölçüde sebep olur?
  1. Tez No: 403227
  2. Yazar: GİZEM KAYAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Söylem Analizi, Medya Etkisi, Gazete, Cinsel İstismar, Tecavüz Kültürü, Gender, Discourse, Media Influence, Newspapers, Sexual Violence, Rape Culture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: University of East Anglia
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kadının türk toplum yapısındaki yerine bakıldığında, terim olarak erkeğe bağımlı ve savunmasız niteliklerine sahip olduğunu görürüz, bu durum erkek egemenliğini güçlendiren ve sürdürülebilir kılan şeylerden biridir. Bu egemenlik ve yarattığı cinsiyetçi kültür, medya tarafından cinsiyetçi söylemlerle birlikte yeniden üretiliyor ve meşrulaştırılıyor. Bunun sonucu olarak hem kadın hem de erkek belli cinsiyet rollerini edinmek ve bunları uygulamak durumunda kalıyor, bu roller zaman içerisinde normalleşiyor ve günlük hayatın hayata yerleşiyor, bunun sonuçları ve yarattığı sorunlar ise kültürün parçası haline geliyor. Bu çalışma, gazete makalelerindeki söylemleri inceleyerek medya araçlarının kadına şiddeti ne ölçüde normalleştirdiğini tartışmayı hedefliyor.
Özet (Çeviri)
When evaluating women's social structure in Turkey, in terms of gender, women are considered as vulnerable and dependent upon men and this structure's continuation reinforces male dominance. This dominance of men and gendered culture is reproduced and legitimized by media with gendered discourses, therefore, both women and men are forced to obtain certain gender roles and these roles are normalized in time, their consequences and problems are trivialized and become part of the culture. This study aims to find out what extend newspapers, that is a media channel, reproduces and creates a culture which violence against women is trivialized. In doing so, an analysis will be carried out on the language and discourse of newspaper articles about sexual abuse.