Boko Haram'ın söylem ve eylemlerinde Kur'an'a yaklaşımı
Boko Haram's approach to The Qur'an in its discourse and practices
  1. Tez No: 997649
  2. Yazar: IFEOLUWA SIDDIQ OYELAMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: El-Kurani, Nijerya, Siyasi terör, Terörizme karşı koyma, İslami radikalizm, Al-Kurani, Nigeria, Political terror, Counteraction terrorism, Islamic radicalism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, özellikle Kuzey Nijerya ve Çad Gölü Havzası'nda faaliyet gösteren Cemâ'atü Ehli's-Sünne li'd-Da've ve'l-Cihâd (Boko Haram) örgütünü merkeze almaktadır. Araştırmanın temel amacı, Boko Haram'ın Kur'an'a yönelik tasavvurunu ve belirli konular etrafında geliştirdiği yorumları inceleyerek, örgütün yorum yöntemini ve bu metodolojinin arka planında yer alan dinî, ideolojik ve sosyopolitik saikleri ortaya koymaktır. Araştırma, 2006-2024 yılları arasında örgüt tarafından üretilen yazılı, sesli ve görsel materyallerden oluşan veriler üzerine inşa edilmiş; içerik analizi, tematik analiz ve söylem analizi gibi nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Giriş ve sonuç dışında üç ana bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde, grubun daha sağlıklı biçimde anlaşılabilmesi için örgütün ortaya çıkışı ve gelişim süreci, örgütsel yapısının yanı sıra oluşum ve yayılmasını etkileyen sosyal faktörler incelenmiştir. Bu bölümde“itici ve çekici faktörler”teorisinden yararlanılmış; söz konusu teori, örgütün içinde bulunduğu çevresel şartların, söylemlerinde Kur'an'a yapılan atıfları nasıl şekillendirdiğini açıklayacak biçimde uyarlanmıştır. İkinci bölümde, Boko Haram'ın ideolojisi, referans kaynakları ve Kur'an ile Kur'an ilimlerini nasıl ve ne ölçüde kullandığı ele alınmıştır. Bu çerçevede, örgütün İslam düşüncesindeki ideolojik tanımlamalara bütünüyle uymadığı; ancak genel hatlarıyla toplumsal sorunları merkeze alan ve şiddet temelli tepkisel reflekslerini Kur'an üzerinden meşrulaştırmaya çalışan cihadî Selefî bir yapı olarak değerlendirilebileceği ortaya konmuştur. Ayrıca Boko Haram'ın Kur'an'ı metodolojik veya yüzeysel bir yaklaşımla değil, ideolojik bir okuma biçimiyle yorumladığı tespit edilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise Boko Haram'ın iki sûreyi ve tevhit, el-velâ ve'l-berâ, hükûmet, eğitim ve cihat gibi temel kavramları nasıl yorumladığı analiz edilmiştir. Çalışma, elde edilen bulguların genel bir değerlendirmesinin yapıldığı sonuç bölümüyle tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research aims to examine Boko Haram's conception of the Qur'an and its interpretations of selected themes, thereby uncovering the group's interpretative methodology and the religious, ideological, and sociopolitical motivations underlying it. The study's dataset was drawn from materials produced by the group between 2006 and 2024. It employs qualitative research methods, including content analysis, thematic analysis, and discourse analysis. In addition to the introduction and conclusion, the thesis consists of three main chapters. The first chapter examines the emergence and development, organisational structure, and the social factors that influence the group. This chapter draws on the theory of“push and pull factors,”adapting it to explain how the environmental conditions surrounding the group shape its references to the Qur'an. The second chapter analyses Boko Haram's ideology, its references, and how, and to what extent, it engages with the Qur'an and the Qur'anic sciences. In this context, the study demonstrates that while the group does not fully conform to established ideological classifications within Islamic thought, it can nevertheless be characterised as a jihadist Salafi movement that foregrounds social grievances and seeks to legitimise its violent responses through Qur'anic interpretation. Furthermore, the findings indicate that Boko Haram approaches the Qur'an not through a methodological or literal framework, but through an ideologically driven reading. The third and final chapter examines Boko Haram's interpretations of two Qur'anic surahs, as well as key concepts such as tawḥīd, al-walāʾ wa-l-barāʾ, governance, education, and jihad. The study concludes with a final chapter that offers a general evaluation of the findings.