A novel hybrid active power filter topology for harmonic current suppression and reactive power compensation
  1. Tez No: 403377
  2. Yazar: SAMET BİRİCİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. Dr. ÖZGÜR C. ÖZERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrid Aktif Güç filtresi, Akım ve Gerilim Harmonikleri, Ideal ve ideal olmayan sebeke gerilimi, Reaktif Güç Kompanzasyonu, Anlık Aktif ve Reaktif Güç Teorisi, Hybrid Active Power Filter, Current and Voltage Harmonics, Ideal and Non-ideal grid voltages, Reactive Power Compensation, Instantaneous Active and Reactive Power Theory
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalısmasında, ideal olmayan üç fazlı sebeke voltajı altında hızlı degisen dogrusal olmayan yüklerin sebekeden çekmis oldugu akım harmonikleri ile reaktif gücün kompanze edilebilmesi için yeni bir hibrid aktif güç filtre (HAGF) topolojisi önerilmistir. Önerilen topoloji, HAGF maliyetini önemli ölçüde düsürerek daha küçük boyutlarda çevirgeç kullanımına olanak tanımaktadır. Ayrıca, harmonik bozulum içeren dengesiz üç fazlı sebeke voltajının, referans akımlarının hesaplanması için kullanılan kontrol teknigi üzerinde yaratacagı olumsuz etkileri azaltmak için yeni bir yöntem önerilmistir. Önerilen kontrol teknigi ile ideal olmayan sebeke voltajı altında yeterli dogrulukta referans akımları hesaplanabilmektedir. Paralel baglı HAGF çevirgeçleri sadece aktif akım harmoniklerini bastıracak güçte tasarlanmıstır. Bu sebeple, reaktif gücün kompanze edilmesi için kullanılan sönt baglı kapasitör guruplarının arızalanması durumunda, önerilen topolojideki çevirgecin asırı yüklenmesini önlemek amacı ile kullanılan kontrol yöntemi üzerinde yapılan modifikasyon sunulmustur. Bu çalısmada çevirgeç indüktörü, pasif filtre parametreleri ve DC-link kapasitör sıhası hesaplama yöntemleri üzerinde ayrıca durulumus olup DC-link kapasitör voltajının hesaplanmasında yeni bir yöntem sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a new hybrid active power filter (HAPF) topology is proposed to satisfy the requirements of harmonic suppression and reactive power compensation for variable and non-linear load combinations under non-ideal grid voltage conditions. The proposed topology allows for the design and use of a smaller size converter, which means that the power rating and cost of the HAPF is considerably reduced. Moreover, a technique for alleviating the detrimental effects of a distorted and unbalanced three phase grid voltage is proposed. The proposed control technique gives an adequate compensating current references even for non ideal voltage condition. Power rating of a shunt connected HAPF converter is only designed for the compensation of active current harmonics. For this reason, the used control method is also modified for the proposed topology to prevent the harmful over loading on the power circuit of the converter during the fault of the shunt capacitor banks. This study also focuses on the design aspects of the DC-link capacitor, coupling inductor and passive filter parameters. Furthermore, a new method to calculate the DC-link capacitor voltage has been presented.