Eğitim çalışanlarının örgütsel adalet algılarının örgüt kültürü ve bilgi paylaşımı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 403381
  2. Yazar: İLYAS AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, dağıtımsal, işlemsel ve etkileşimsel adalet, örgüt kültürü, bilgi paylaşımı, Organizational justice, distributive justice, procedural justice, interactional justice, organizational culture, knowledge sharing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Karpaz Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kurum ve işletmelerde ortak ve işbirliğine dayalı eylemlerin temel yapı taşlarından biri“adalet”prensibi olduğundan son yüzyılda örgütsel davranış alanlarında örgütsel adalet kavramının daha çok önemsendiği ve bu alandaki literatür çalışmalarının arttığı görülür. İş süreçlerindeki adaletin ise ne derece sağlanabildiği örgüt kültürüne göre farklılık gösterirken, örgütün hedeflerine ulaşabilmesi ve rekabet avantajı elde edebilmesi örgütün kendi iç ve dış dinamikleriyle gerçekleştirdiği bilgi alış verişine bağlıdır. Kamusal alanda hizmet veren bireylerin iş ortamındaki algı, tutum ve davranışlarını belirleyen“adalet”,“kültür”ve“bilgi”kavramlarının önemine binaen bu çalışmada; eğitim örgütlerinde çalışan bireylerin örgütsel adalet algılarının örgüt kültürü ve bilgi paylaşımı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Örgütsel adalet; dağıtımsal adalet, işlemsel adalet ve etkileşimsel adalet alt boyutları ile, örgüt kültürü;“örgütsel yapı”,“ilişkiler”,“aidiyet”,“güç mesafesi”ve“hikayeler”boyutları ile, bilgi paylaşımı; bilgi/veri/enformasyon, bilgi türleri, bilgi paylaşımını engelleyen sebepler ve bilgi yönetimi boyutları ile irdelenmiştir. Çalışmaya Ordu İli'ndeki eğitim kurumlarında görev yapan (memur, öğretmen, müdür, müdür yardımcısı, denetmen ve diğer çalışan) 225'i bayan, 286'sı bay olmak üzere toplam 511 kişi katılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda tüm hipotezler desteklenmiştir. Diğer taraftan hiyerarşik regresyon sonucu örgüt kültürü, örgütsel adalet ile bilgi paylaşımı arasında tam aracı değişken (full mediating variable) rolü oynadığı ispatlanmıştır. Çalışma sonuçlarına istinaden kurumlara ve gelecekteki çalışmalar için araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since“justice”principle is one of the building blocks of common and collusive actions in institutions and operations, in the last century it is insight that in organizational behavior fields, organizational justice concept is much more cared and literature search in this field has increased. While, as for justice business processes to what degree it has been provided can be different according to organizational culture, that the organization's reaching its goals and acquiring competitive advantage depends on its information exchange occurring within its own internal and external dynamics. By virtue of importance of“justice”,“culture”and“knowledge”concepts determining the perception, attitude and behaviors of individuals working in public sphere, in this study; the effect of organizational justice concepts of individuals working in the education organizations on the organizational culture and knowledge sharing is searched. Organizational justice is studied with its sub-sections distributive justice, procedural justice and interactional justice. Organizational culture is examined with its sections“organizational structure”,“relationships”,“belonging”,“power distance”and“stories”. Knowledge sharing is discussed with its sections knowledge/data/information, types of knowledge, reasons preventing knowledge sharing and knowledge management. To this work, working in the education institutions in Ordu is consisted of 511 individuals; 225 female and 286 male as clerks, teachers, directors, asistans directors, inspectors and the other staff. Correlation analysis is used to test the research hypotheses. All the hypotheses were supported after the analysis of the correlation. Additionally, organizational culture has played a mediating role between the justice and knowledge sharing dimensions. Suggestions were provided in regards to the administrations and future studies are discuessed.