Büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesinde antropometrik ölçütler
The value of antropometric indicators in the evaluation of growth and development
- Tez No: 40363
- Danışmanlar: PROF.DR. H. REFİK BURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Antropometrik, Beslenme, Z-skor viii
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZ Bu çalışma, 0-6 yaş grubu çocuklardaki büyüme- gelişme ve bunları etkileyen faktörleri saptamada antropometrik ölçütlerin önemini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Doğankent Eğitim Araştırma Bölgesindeki 6 sağlık ocağından 0-6 yaş grubu 1800 çocuğun antropometrik ölçütleri kullanılmıştır. Araştırmaya bazı hastalıklı çocuklar dahil edilmemiştir, Çocuklardaki malnütrisyonun belirlenmesinde antropometrik ölçütlerin değerini saptamak amacıyla 1720 çocuğun antropometrik ölçütleri, malnütrisyonu etkileyen faktörlerin analizi için 1052 çocuğun sosyo-demografik ve geçirdiği hastalıkları ile ilgili bilgileri kullanılmıştır. Çocuklardaki sağlık ve beslenme durumunun saptanmasında; z-skor, yüzde, persentil yöntemleri ve yaşa göre ağırlık, yaşa göre boy uzunluğu, boy uzunluğuna göre ağırlık ölçütleri kullanılmıştır. Analizlerde çocukların yaşları, yakın olan yaş ve tamamlanmış yaş olmak üzere farklı fonksiyonlar kullanılarak hesaplanmıştır, Çocuklardaki malnütrisyon oranı, çocukların yaşları yakın olan yaş yöntemine göre hesaplandığında daha yüksek bulunmuştur. Her iki yaş hesaplama yöntemine göre; yaşa göre ağırlık ve yaşa göre boy uzunluğu ölçütlerine göre malnütrisyonlu çocuğun en az olduğu grup 0-6 ay yaş grubu olup fizikzel muayene sonuçları ile uyumluluk göstermiştir. Fakat boy uzunluğuna göre ağırlık ölçütü kullanıldığında en az malnütrisyonlu çocuk 25-48 ay yaş viigrubundadır. Z-skor yöntemine- göre, kırsal bölgedeki malnütrisyonlu çocukların oranı kentsel bölgeye göre daha yüksek bulunmuştur. Annelerin eğitim düzeyi yükseldikçe malnütrisyonlu çocukların oranlarında azalma görülmüştür. Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan ailelerde malnütrisyonlu çocukların sayısı azalırken, düşük olan ailelerde bu sayı artmıştır. 5 ve daha fazla çocuklu ailelerde malnütrisyon oranı diğer ailelere göre daha yüksek bulunmuştur. Günümüzdeki beslenme durumunu belirlerken, z-skor sonuçları fiziksel muayene sonuçları ile en yüksek uyumluluk gösteren metod oluşu nedeni ile izlemelerde bu ölçütün kullanılması önerilebilir. Çocuklardaki hafif malnütrisyon yalnızca fiziksel muayene takibi ile saptanamadığı için; 0-6 yaş grubu çocuklarda büyüme ve gelişme takip edilirken fiziksel muayenenin yanında antropometrik ölçütlerin kullanılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out to determine the importance of anthropometric indicators in assessing factors that affect the growth and development of children aged 0-6 years. The anthropometric measurements of 1800 children aged 0-6 years from 6 health ceteras district in the Region of Dogankent have- been used. Some unhealthy children with growth retardation were excluded. Anthropometric measurements of 1720 children have been used in assessing the value of anthropometric indicators for malnutrition among children. The data on 1052 children were available for the analysis of factors that affects growth and developments in classifying children as malnutrition, normal and obese. CDC/NCHS reference population was used and for z-score, percent, percentiles methods, weight, height for age and weight for height measurements were calculated. In throughout the study, ages were calculated as both the nearest age and the completed age. The malnutrition rate is higher when nearest age method was used. Based on both type of age measurements malnutrition rates determined by both weight for age and height for age is minimum in the 0-6 month age group and similar to the findings from the physical examination. However according to weight, for height methods 25-48 month age groups showed the least malnutrition rate. According to z-score, malnutrition rate among children is higher in rural than in urban and is lower as the level of education of mother increases. In addition malnutrition rate is lower among the children with higher ixsocio-economic, statue and is higher among the families with five or more children. When determining the present nutritional status of children, the results of z-score should be followed since it is method showing significant, similarity with the outcome, of physical examination. In conclusion, the use of anthropometric measurements is necessary for monitoring growth and development of children aged 0-6 years in addition to physical examination. Because physical examinations misses the children with mild malnutrition. Keywords : Malnutrition, Anthropometric, Nutrition, Z-score x