Drillability of lignite overburden series for rotary blasthole drilling
  1. Tez No: 4047
  2. Yazar: AHMET TAMER DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. GÜNHAN PAŞAMEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: delinebilirlik, döner delme, patlatma için delme. iv, blasthole production, drillability, rotary drilling. 111
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET DÖNER DELME ÎÇÎN LÎNYÎT ÖRTÜ SERÎLERİNİN DELÎNEBÎLÎRLÎ?Î DÎNÇER, Ahmet Tamer Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A.Günhan Paşamehmetoğlu Eylül 1988, 72 sahife Bu çalışmada, linyit örtü serilerinin döner delme için delinebilirlikleri araştırılmıştır. Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından işletilen linyit açık ocakları araştırma alanı olarak seçilmiştir. Arazi ve laboratuvarda formasyonların özellikleri saptanmış ve delme performans çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrusal regrasyon analizlerine tabi tutularak döner delmeye etkiyen formasyon özellikleri saptanmış ve delme hızı denklemleri geliştirilmiştir. Ayrıca döner delmedeki baskı ve dönme hızı koşulları araştırılmış, tek eksenli basınç dayanımına bağlı olarak baskı, dönme hızı ve karşılık gelen delme hızının tahmin edilebileceği bir abak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DRILLABILITY OF LIGNITE OVERBURDEN SERIES FOR ROTARY BLASTHOLE DRILLING DÎNÇER, Ahmet Tamer M.S. in Mining Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. A.Günhan Paşamehmetoğlu September 1988, 72 pages In this thesis, dril lability of lignite overburden series for rotary blasthole drilling is investigated. The sites selected in the study are the open pit lignite mines operated by Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (Turkish Coal Enterprise). Field and laboratory studies are carried out to determine formation properties and to obtain drill performance data. By linear regression analyses of the data obtained during field and laboratory studies, the formation properties that affect rotary drilling are determined, and some penetration rate equations are developed. Moreover, thrust and rotational speed requirements in rotary drilling are ınvestigated:îand a chart based on uniaxial compressive strength is proposed to estimate thrust- rotational speed requirements and corresponding penetration rate.