Yüksekliğin sporcular üzerine akut etkisi
- Tez No: 40525
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YILDIZ KARDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yükseklik, Uyum, Hipoksi, Altitude, Adaptation, Hypoxia
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
7. ÖZET Bu çalışmada yükseklerde egzersiz yapan genç sporcuların bazı respiratuvar ve kardiovasküler parametreleri üzerinde meydana gelebilecek olan, yüksekliğin kısa süreli uyum etkilerini gözledik. Çalışmamıza çeşitli spor dallarında aktif olan 14 kontrol ve 14 deney grubuna da hil 28 erkek öğrenci katıldı. Öğrencilerin yaş, boy ve vücut ağırlıkları arasında fark yoktu. Deney grubu yükseklikte 7 gün kaldı ve bu süre içerisinde grup 5 günlük tırma nış egzersizleri programı uyguladı. Deney grubunun ölçümleri yükseklik öncesinde, yükseklikte 7. gün yapıldı. Kontrol grubu 1. ölçüm sonrası normal yaşantısını devam ettirdi. Çalışmamızda nabız, solunum sayıları ve fiziksel uygunluk değerleri kontrol grubuna oranla istatistiki olarak farklı bulundu. Kan basıncı ve dinamik akciğer volüm-42 lerinde anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç olarak yükseklerde egzersiz yapanlarda düşük P02'ı nedeniyle nabız ve so lunum sayılarının kısa sürede anlamlı olarak yükseldiği ve aynı zamanda yüksekliğin fi ziksel uygunlukta anlamlı bir düşüşe neden olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY In this study respiratory and cardiovascular changes as short term adaptation to altitude were observed in exercising young athlets. 28 male students who were actively involved in sports were devided as control (14) and study (14) groups. There were no differences between the ages, heights and body weights of the students. Study group stayed in high altitude for 7 days and had 5 days of climbing exercise. Their measurments were taken before and after 7 days of being in high altitude. Control group after the first measurement continued to their normal life. Second measurements were done after 7 days. The difference between heart rate, respiratory rate and physical fitness in study and control groups were statistically important. There were44 no differences between blood presures and dynamic lung volumes in either groups. As a conclusion, we observed that, heart rate respiratory rate were higher as result of low P02, physical fitness was also lowered in people exercising at high altitudes.