Sporcu ve sedanter bireylerde dinamik germe egzersizlerinin dikey sıçrama performansı ve esneklik üzerine akut etkileri
Acute effects of dynamic stretching exercises on vertical jump performance and flexibility in athletes and sedentary individuals
- Tez No: 740059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR OTAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Germe Egzersizi, Dikey Sıçrama Yüksekliği, Kas Kuvveti, Esneklik, Dynamic Stretching Exercise, Vertical Jump Height, Muscular Strength, Flexibility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma sporcu ve sedanter bireylerde uygulanan dinamik germe egzersizlerinin dikey sıçrama yüksekliği, kas kuvveti ve esneklik üzerindeki akut etkilerini incelemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmamıza 15-21 yaş aralığında gönüllü olarak 28 sporcu ve 28 sedanter olmak üzere 56 kişi dahil edildi. Dinamik germe egzersizin öncesinde veri kayıt formunda bulunan kişisel bilgiler, Yorgunluk Şiddet Ölçeği, dikey sıçramayüksekliği (Vertimetric Dikey Sıçrama ve Bacak Kuvveti Ölçüm Cihazı LafayetteUSA), kas kuvveti (Lafayette Manuel Muscle Tester 01165, USA dijital el dinanometresi) ve esneklik (otur-uzan sehpası) değerleri kaydedildi. Egzersizler sporcu ve sedanter grup ikiye ayrılarak bir gruba 3 dakikalık diğer gruba 6 dakikalık dinamik germe egzersizleri ve öncesinde 5 dakika tempolu koşu uygulanmıştır. Germeden önce ve hemen sonra dikey sıçrama yüksekliği, kas kuvveti ve esneklik ölçüldü. Dikey sıçrama ve esneklik parametreleri 5 dakika, 10 dakika ve 15 dakika sonra tekrar değerlendirildi. Normal dağılım sağlandığı için gruplar arası karşılaştırmada bağımsız gruplarda t testi aynı grup içinde yapılan değerlendirmede eşleştirilmiş t testi kullanılmıştır. Tedavi sonrası 4 ayrı zaman için tekrarlı ölçümlerde Tekrarlı Ölçümlerde Varyans analizi -Benforroni Testi uygulandı. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, dinamik germe egzersizlerinin sporcu ve sedanter bireylerde esneklik ve dikey sıçrama yükseklik değerlerini artırdığı ama kas kuvvetini iyileştiremediği bulunmuştur. Altı dakikalık uygulanan dinamik germe egzersizlerinin sporcu bireylerde dikey sıçrama yüksekliğini daha fazla artırdığı bulunmuştur. Dinamik germe egzersizinin quadriceps, hamstring gastrosoleus kas kuvvetini azalttığı ve tibialis anterior kas kuvvetini ise arttırdığı gözlemlenmiştir. Dinamik germe egzersizlerinin esnekliğe etkisinin sporcu bireylerde daha uzun sürdüğü ve 15 dakikaya devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak dinamik germe egzersizleri ısınma protokollerinde yer alması dikey sıçrama yüksekliği ve esneklikte olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir. Kas kuvvetine etkileri için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to examine the acute effects of dynamic stretching exercises applied on athletes and sedentary individuals on vertical jump height, muscle strength and flexibility. A total of 56 volunteers, 28 athletes and 28 sedentary, between the ages of 15-21 were included in our study. Before the dynamic stretching exercise, personal information found in the data recording form, Fatigue Severity Scale, vertical jump height (Vertimetric Vertical Jump and Leg Strength Measurement Device Lafayette USA), muscle strength (Lafayette Manual Muscle Tester 01165, USA digital hand dynamometer) and flexibility (sit- reach table) values were recorded. Exercises were divided into athletes and sedentary groups, 3 minutes of dynamic stretching exercises were applied to one group and 6 minutes of dynamic stretching exercises to the other group and 5 minutes of jogging beforehand. Vertical jump height, muscle strength and flexibility were measured immediately after stretching. Vertical jump and flexibility parameters were re-evaluated after 5 minutes, 10 minutes and 15 minutes. Since the normal distribution was provided, the t test in independent groups was used in the comparison between groups, and the paired t test was used in the evaluation made within the same group. Analysis of Variance in Repeated Measurements -Benforroni Test was applied in repeated measurements for 4 different times after treatment. According to the results obtained in the study, it was found that dynamic stretching exercises increased flexibility and vertical jump height values in athletes and sedentary individuals, but did not improve muscle strength. It was found that dynamic stretching exercises applied for six minutes increased the vertical jump height more in athletes. It has been observed that dynamic stretching exercise decreases quadriceps, hamstring gastrosoleus muscle strength and increases tibialis anterior muscle strength. It was concluded that the effect of dynamic stretching exercises on flexibility lasted longer in athletes and continued for 15 minutes. As a result, it is thought that including dynamic stretching exercises in warm-up protocols will positively affect vertical jump height and flexibility. More comprehensive studies are needed for its effects on muscle strength.