Aydın bölgesi toplulaştırma sahalarında toplulaştırma öncesi ve sonrası kültürteknik hizmetlerinin irdelenmesi
A study on determining pre and post land consolidation application efficiency on land devolopment services in Aydin region
  1. Tez No: 405360
  2. Yazar: MAHİR PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET DAĞDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, toplulaştırma oranı, sulama oranı, parsel sayısı, Land consolidation, the rate of consolidation, the number of parcels, the rate of irrigation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, Aydın Yenipazar ovasında bulunan dokuz yerleşim biriminde uygulanan arazi toplulaştırma projesinin kültürteknik etkilerini belirlemek amacıyla toplam 4389 ha alanda yürütülmüştür. Çalışmada toplulaştırma öncesi ve sonrası araştırma alanında parsel büyüklükleri, işletme başına düşen parsel sayısına, parsellerin hisselilik durumları, parsel şekilleri ve sayıları, ortalama parsel büyüklüğü, parsellere ulaşım sağlayan yol uzunlukları, kanal uzunlukları sulama oranı ve toplulaştırma oranı değerleri araştırılmıştır. Arazi toplulaştırması ile parsel sayısı 8465'den 4731'e düşmüştür. Toplulaştırma öncesinde ve sonrasında tek kişiye ait parsel oranları en yüksek değer almış olup toplulaştırmadan önce tek hisseli parsel sayısı 7088 iken, toplulaştırma sonunda tek hisseli parsel sayısı 4080'e düşmüştür. Ortalama parsel büyüklüğü 5,18 dekar'dan 9,28 dekara yükselmiştir. Tüm parseller yola ulaşmış ve sulanabilir hale gelmiştir. yol sistemi uzunluğuna bakıldığında toplulaştırma öncesi 87377 m olan yol uzunluğu toplulaştırma sonrası 231917 m olmuştur. dikdörtgen şekilli parsel sayısı % 19.83'den % 73.21'e yükselmiştir. Toplulaştırma projesi yapılmadan önce arazide bulunan kanal uzunluğu toplam 83371 m'dir. Toplulaştırma sonrası ise sulama sistemi artarak bu değer 194363 m'ye ulaşmıştır. Proje sahasında toplulaştırma öncesi mevcut durumda 82055 m yüzey drenaj kanalı varken; proje sonrası toplam 87453 m yüzey drenaj kanalı açılmıştır. Proje sahası toplulaştırma oranı ve sulama oranı sırasıyla % 44 ve % 94,68 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; the culturaltechnical effects of land consolidation on nine units, belonging toAydın-Yenipazar plain, which are in 4389 decares land, were evaluated. The size of the parcel, the number of parcels per farm, the status of shareholder parcel, the number of parcel and parcel shape, the average of parcel size, the length og road, the length of irrigation channel, the length of surface drainage channel, the rate of irrigation and consolidation were determined before and after of land consolidation in the study. The number of parcel decreased from 8465 to 4731 with the land consolidation in the province. Before and after of land consolidation a single shareholder parcel rate was determined as highest. Single shareholder parcel number was decreased from 7088 to 4080 before and after of land consolidation. The average parcel size increased from 5,18 to 9,28 decares. All the parcels reached agricultural road and became irrigated after land consolidation. The length of road increased from 87377 m to 231917 m after land consolidation in the province. The rates of rectangular parcel increased from 19.83 % to 73.21%. The length of irrigation channel increased from 83371 m to 194363 m after land consolidation. Also, the length of surface drainage channel increased from 82055 m to 87453 m after land consolidation in the project area. The rate of consolidation and irrigation were calculated as 44 % and 94,68 %, respectively.