Lyciasalamandra flavimembris (Mutz and Steinfartz, 1995)'in (Amphibia:Urodela) taksonomik durumu
Taxonomic status of Lyciasalamandra flavimembris (Mutz and Steinfartz, 1995) (Amphibia:Urodela)
- Tez No: 405361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Lyciasalamandra flavimembris flavimembris, Lyciasalamandra flavimembris ilgazi, taksonomi, Urodela, Muğla, Lyciasalamandra flavimembris flavimembris, Lyciasalamandra flavimembris ilgazi, taxonomy, Urodela, Muğla
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Endemik bir tür olan Lyciasalamandra flavimembris (Marmaris Kara Semenderi) aynı zamanda politipik bir türdür. Nominat alt tür olan Lyciasalamandra flavimembris flavimembris şimdiye kadar Marmaris ve Çiçekli köyü/Ula'dan; Lyciasalamandra flavimembris ilgazi alt türü ise Kötekli/Muğla'dan bilinmektedir. Bu çalışmada değişik lokalitelerden toplam 67 (23 ♂♂, 20 ♀♀ ve 24 juvenil) L. flavimembris örneği incelenmiştir. Elde edilen örnekler morfolojik karakterler, vücut ölçüleri ve oranları, renk ve desen analizleri ile biyotop özellikleri bakımından değerlendirilmiş ve sonuçları mevcut literatür bilgisi ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda yeni bulunan Taşlıca, Bayır, Turunç ve Yaylasöğüt lokalitelerine ait örneklerin nominat alt türe dahil edilmiştir. Böylece türün dağılış sahası güneybatı ve kuzeydoğu yönlerinde genişletilmiştir. Kötekli lokalitesine ait örnekler ise L. f. ilgazi alt türüne dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lyciasalamandra flavimembris (Marmaris Lycian Salamander) is an endemic and also polytypic species. The nominat subspecies, Lyciasalamandra flavimembris flavimembris, is known to live in Marmaris and Çiçekli Village/Ula, whereas the second subspecies, Lyciasalamandra flavimembris ilgazi, lives in Kötekli/Muğla. In this study, a total number of 67 (23 ♂♂, 20 ♀♀ and 24 juvenil) L. flavimembris samples from different localities were examined. These samples were evaluated in terms of morphological characters, body measurements and ratios, color and patterns characters and biotope characteristics. Results were compared with previous studies. As a result, the newly found Lyciasalamandra flavimembris members from Taşlıca, Bayır, Turunç ve Yaylasöğüt areas were included into the nominat subspecies; this expands the distribution area of the species further towards the southwest and northeast. The specimens from Kötekli locality are included L. f. ilgazi.