?lyciasalamandra luschani (steindachner, 1891) (urodela: salamandridae) türünün nominat ırk tip lokalite (terra typica) populasyonunun, yeni bulunan izole lyciasalamandra sp. populasyonu ile karşılaştırılması?
Comparison of the type locality (terra typica) population of nominate race of lyciasalamandra luschani (steindachner, 1891) (urodela: salamandridae) with the newly found isolated lyciasalamandra sp. population.
- Tez No: 315634
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MERMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Lyciasalamandra, Likya Semenderi, Güneybatı Anadolu, taksonomi, seroloji, morfometri, Lyciasalamandra, Lycian Salamander, SW Anatolia, taxonomy, serology, morphometry
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Şubat 2011'de Güneybatı Anadolu'da dağılış gösteren Likya semenderlerinin yayılış alanlarını belirlemek amacıyla yapılan bilimsel arazi çalışmaları sırasında, Fethiye/Muğla'ya bağlı Eşen beldesinin Karadere köyüne yakın konumda yeni ve coğrafik açıdan izole olan bir Likya semenderi populasyonunun varlığı belirlenmiştir Yeni belirlenen bu populasyon, taksonomik durumunun belirlenmesi amacıyla morfolojik ve serolojik açılardan incelenmiş ve bilinen en yakın populasyon olan nominat ırk (L. l. luschani) tip lokalite (Dodurga) populasyonu ile karşılaştırılmıştır. Morfolojik açıdan yapılacak olan değerlendirmeler için bilimsel arazi çalışmaları sırasında toplanan materyal ile ZDEU koleksiyonunda mevcut materyallerle birlikte toplam 44 [Dodurga: 22 (6 ??, 13??, 3 juv.) ve Karadere: 22 (6 ??, 13??, 3 juv.)] Likya semenderi örneği karşılaştırmış ve detaylı olarak incelenmiştir.Araştırma sonucunda, karşılaştırılan iki Likya semenderi populasyonu arasında, kan-serum proteinleri ile yapılan elektroforetik çalışmalar, morfometrik karakterler ve renk-desen karakterleri bakımından belirgin farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Bu veriler ışığında, izole olan yeni Likya semenderi populasyonunun (Karadere) nominant ırka dahil edilemeyeceği ve yeni bir takson olarak isimlendirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the existence of a new and geographically isolated Lycian Salamander population was identified in a location near to Karadere village of town Eşen, Muğla/Fethiye during the scientific field survey done in February 2011, with the purpose of identifying the range areas of Lycian Salamander, which are scattered in Southwest Anatolia Region. In order to determine its taxonomic status, this recently identified population was examined morphologically and serologically; and was compared with the most close population known: nominate race (L. l. luschani ) type locality (Dodurga) population.For the morphological evaluations, together with the materials collected during the scientific field survey and the materials present in the ZDEU collection, in total 44 [Dodurga: 22 (6 ??, 13??, 3 juv.) and Karadere: 22 (6 ??, 13??, 3 juv.)] Lycian Salamander samples were compared and examined in detail.At the end of this research, differences in terms of electrophoretic studies which were carried out with blood serum proteins, morphometric characters and colour-pattern characters between these two Lycian Salamander populations were determined. In the light of obtained data, it is concluded that the isolated new Lycian Salamander population (Karadere) shall not be included into nominate race and it would be better to name it as a new taxon.