Peyami Safa'nın romanlarında değerler eğitimi ve Türkçe
Values education and Turkish in Peyami Safa's novels
- Tez No: 405461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN ÇİFTLİKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Peyami Safa, Eğitim, Edebiyat, Değer, Türkçe, Peyami Safa, Education, Literature, Value, Turkish Language
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
Bu araştırmada Peyami Safa'nın romanları, değerler eğitimi ve dil özellikleri açısından incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, Peyami Safa'nın incelenen romanlarında“Fertlerde Gerçekleşmesi İstenilen Davranışlar”,“Sosyal Hayatla İlgili Telkinler, ”Vatan ve Millet Sevgisi“ ve ”Din Duygusu ve Allah İnancı“ ile ilgili değerlerin tespit edilmesi ikinci bölümde ise romanlarda kullanın dilin zenginliğinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli ve doküman incelemesi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Peyami Safa'nın romanlarıdır. Peyami Safa'nın 12 romanının eğitim değerleri açısından incelenmesi ve romanlarda kullanılan dilin zenginliğinin ortaya çıkarılması çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışmanın bulgular kısmında Safa'nın romanları yapı olarak incelenmiştir. Bu kısımda Safa'nın romanları basım tarihlerine göre sıralanmıştır. Çalışmanın yorum kısmında, eserlerdeki değerler tespit edilerek alfabetik sıraya göre sıralanmıştır. Dil bölümünde ise romanlar basım tarihleri esas alınarak söz varlığının zenginliği açısından incelenmiştir. Safa'nın romanlarında ”Fertlerde Gerçekleşmesi İstenilen Davranışlar“ın daha çok işlendiği görülmüştür. İncelenen romanlarda ”Toplumsal Yozlaşmaya Karşı Çıkma“, ”Aile Sevgisi ve Ailenin Önemi“ ve ”Nefisle Mücadele" en çok işlenen değerler olarak tespit edilmiştir. Romanlar incelenen bölümlerinde oransal olarak deyim en fazla Sözde Kızlar romanında; ikileme ise en fazla Canan romanında kullanılmıştır. Safa, romanlarında % 69.75 Türkçe kelime kullanmış; Türkçe kelimeyi en fazla tercih ettiği romanı Matmazel Noraliya'nın Koltuğu iken en az kullandığı romanı Şimşek'tir. Hayatının büyük bir bölümünü toplumla iç içe geçirmiş bir yazar olan Peyami Safa, insanımızın yaşam tarzını, değerlerini, düşünce dünyasını eserlerine yansımıştır. Safa'nın çalışmamızın konusunu teşkil eden romanları, eğitim açısından önemli bir yere sahip olduğu gibi Türkçenin zenginliklerini göstermesi açısında da önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the novels of Peyami Safa, values education and in terms of language features were examined. In the first part of the study is intended to Peyami Safa studied in the novels of“Desired Behaviors for Individuals”,“Incilcations About Social Life”,“Love of Country and Nation”, and“Sense of Religion”with the determination of value, in the second chapter the use reveal the richness of language in the novel. In research were used descriptive scanning model and document review techniques. Peyami Safa's novels the universe of the research. constitute the sample of the study. Peyami Safa's novel in 12 examination in terms of educational values and novels to reveal the richness of the language that is used to constitute the sample of the study. In the findings part, Safa's novels are analyzed in terms of structure. In this part, his novels are listed by their published year. In comment part of the study, the values are identified and ordered according to alphabetical order. In the language section the novels were investigated based on the dates in terms of the richness of the vocabulary in my head. It was seen that“Desired Behaviors for Individuals”were often used in Peyami Safa's novels. In the analyzed novels,“oppose corruption social”,“The Love of Family and the Importance of Family”,“Contest with Temptation”have been identified as the most used values. The novels examined in the sections proportionally to the maximum statement“Sözde Kızlar”in the novel; the novel was used in most“Canan”repetitions. In novels Turkish word used %69.75. Safa, used a maximum of Turkish words used in Matmazel Noraliya'nın Koltuğu; used a minimum of Turkish words in Şimşek. Peyami Safa society lived together, the values of our people has committed in novels. Therefore, Safa's novels as subject of this study have a significant role on education.