Miras ortaklığı
Community of heirs
  1. Tez No: 405667
  2. Yazar: ÖZLEM SARI FİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HURİYE REYHAN DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Miras ortaklığı, mirasçı, elbirliği hâlinde hak sahipliği, müteselsil sorumluluk, kişisel malvarlığıyla sorumluluk, Community of heirs, heir, joint ownership, joint and several liability, liability with entire property
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Mirasın açıldığı anda birden fazla mirasçı bulunması hâlinde, mirasçılar arasında, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Bu ortaklık Türk Medenî Kanunu'nda“miras ortaklığı”olarak ifade edilmiştir. Mirasın paylaşılmasına kadar süren bu ortaklık rejiminin tüzel kişiliği yoktur ve mirasçılar tereke üzerinde elbirliği ile hak sahibi olurlar. Elbirliği ile hak sahipliği ilkesinin sonucu olarak mirasçılar, sözleşme veya kanundan doğan istisnalar saklı kalmak üzere, terekeye ilişkin tüm kararları oybirliği ile alırlar ve terekeye ait bütün haklar üzerinde ancak birlikte tasarruf edebilirler. Tereke borçlarından sorumluluk konusunda ise elbirliği ilkesinden ayrılınmış ve bu borçlardan mirasçıların kişisel ve müteselsil olarak sorumlu oldukları kabul edilmiştir. Buna göre tereke alacaklıları bu alacaklarının tazmini için diledikleri mirasçı ya da mirasçılara başvurabilir ve mirasçılar da terekeden edindikleri malvarlığı değerlerinin yanı sıra kendi malvarlıkları ile de sorumlu olurlar. Kanunda miras ortaklığının paylaşmaya kadar devam edeceği öngörülmüş olmakla birlikte, miras ortaklığını sona erdiren başka hâller de mevcuttur.
Özet (Çeviri)
In case more than one heir exist at the time of commencement of succession, a community, which contains all rights and obligations within the estate of testator, comes into being from commencement of succession to division of the estate. This community is named“community of heirs”in the Turkish Civil Code. This community regime which exists until division of the estate does not have a legal personality and heirs have joint ownership of the estate. As a result of the principle of joint ownership, save for legal and contractual exceptions, heirs shall make all decisions related to the estate unanimously and can only dispose of all rights within the estate jointly. Regarding the liability for the obligations of the estate, the principle of joint action has not been adopted by the lawmaker and it is provided that heirs have joint and several liability with their entire property. According to this, the creditors of the estate can claim payment from any heir/heirs and heirs are liable for the debts of the estate not only with the property acquired from the estate, but also with their entire property. Although it is provided in the Turkish Civil Code that the community of heirs exists until the division of the estate, there are also some other situations which extinguish the community of heirs.