Aristoteles'te akıl ilkelerinin epistemik analizi
The epistemic analysis of the principles of reason in Aristotle
- Tez No: 405779
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL LATİF HACINEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Akıl İlkeleri, Mantık, Bilgi, Geçerlilik, Gerçeklik, Aristotle, The Principles of Reason, Logic, Knowledge, Validity, Truth
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Akıl, düşünce tarihini mümkün kılandır. O, insanın bilgiye ulaşmasına dair fonksiyonudur. Bu fonksiyonun gerçekleştiricisi olan düşünme eylemi, bilimsel hareketin en temel unsurudur. Bu sayede insan, ontolojik düzlemde özel bir yer edinmektedir. Akıl ilkelerinin incelenmesi, insanı özel kılan düşünmedeki yeri nedeniyle önemlidir. Aristoteles'te düşünme, tüm varlık ve bilgi evreninin sınırlarını akıl ilkeleriyle çizmektedir. Bu doğrultuda akıl ilkeleri üzerine bir inceleme, mantık-metafizik ve fizik bir ilişkinin en temel bağıntısı konumunda ele alınmaktadır. Tüm mantık sisteminin ilksel dayanağı, akıl ilkeleridir. Bu doğrultuda düşünmenin kaynağı olan varlık ile akıl arasındaki ilişkinin gerçekliği ve bu gerçekliğin düşünülmesinin geçerliliği akıl ilkelerine bağımlı bir yapı arz eder. Bu bağımlılığın kapsamı ve öğeleri, araştırmamızın temel çerçevesini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mind is the thing, which makes history of thought possible. It is the function of human to access the knowledge. Thinking action is the main factor of the scientific movement as the realizer of this function. Accordingly, human being gets a special place in the ontological realm. It is important to identify the principles of reason by virtue of its place in the process of thinking which makes human being special. In Aristotle, thinking defines the limits of the existence and knowledge through the principles of reason. In this regard, identifying the principles of reason lays on the basic link of a logic, metaphysic and physics correlation. Principles of reason are the primary bases of whole logic system. Hence both the reality of the relation between mind and the existence, which is the source of thinking, and the validity of its cognition construct a structure dependent on the principles of reason. The content and the factors of this correlation compose our study's main idea.