Y kuşağı özelliklerini belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirme çalışması: Okul yöneticileri üzerine bir araştırma
A scale deevelopment study to determine the characteristics of generation Y: A survey on school administators
- Tez No: 405796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER LÜTFİ ANTALYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Türkiye'de Y Kuşağı, Ortaöğretim, Faktör Analizi, Generations, Y generation in Turkey, Secondary Education, Factor Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de Y kuşağının nasıl tanımlandığı araştırılmaktadır. Yapılan literatür taramasında, Türkiye'deki Y kuşağını tanımlamak için genellikle yurtdışı çalışmaların referans alındığı ve yurtdışında geliştirilen ölçeklerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla Türkiye'deki Y kuşağının özelliklerini belirlemek amacıyla bir ölçek geliştirmek gerekliliği doğmuştur. Amaç Türkiye'de Y kuşağını tanımlamak için kullanılacak bir ölçek geliştirmek ve Türkiye'deki Y kuşağı özelliklerini belirleyebilmektir. Literatür çalışması sonucunda, ilk olarak Y kuşağını tanımlamaya yönelik 44 ifadeden oluşan bir ölçek hazırlanarak, 327 kişiye uygulanmıştır. Analizler sonucunda ise 21 ifadeden oluşan ve dört faktör altında toplanan“Türkiye'de Y Kuşağı Algısı Ölçeği”ne ulaşılmıştır. Bu faktörler teknoloji kullanımı, sosyallik, poaktiflik ve depresif benmerkezcilik olarak adlandırılmıştır. Daha sonra bu ölçek Y kuşağı ile yakın iletişim halinde olan lise yöneticilerine uygulanmıştır. Antalya ili merkez ilçelerini kapsayan araştırmanın analizleri 211 anket ile yapılmıştır. Sonuçta okul yöneticilerinin Y kuşağını yoğun teknoloji kullanan, orta düzeyde proaktif, yüksek düzeyde depresif benmerkezci olmakla birlikte yüksek düzeyde sosyal bir yapıya sahip bireyler olarak tanımladıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is surveyed that how the Y Generation in Turkey is described. When the literature is reviewed to describe the Y generation in Turkey, it is determined that non-national scales in the studies which are preformed abroad are taken as references. As a consequence, a need of a scale to determine the qualifications of Y generation in Turkey has arisen. The aim of this study is to develop a scale to define the Y generation in Turkey and also to indicate the qualifications of Y generation in Turkey. As a result of the search in literature, firstly a scale including 44 parameters has prepared and it is performed on 327 subjects. The results of the analyses indicated that“The scale of perception of Y generation in Turkey”is determined as including 21 parameters and under four major factors. These factors are named as the use of technology, socialness, proactiveness and depressive egocentrism. After that, the same scale is performed on the high school administrators who are in a close communication with Y generation. The analyses of the surveys, which are covering the city center of Antalya is performed with 211 questionnaires. As a result, it was shown that the school administrators describe the Y generation as moderate proactive, intensive technology users and high level of depressive egocentric individuals.