Y ve z nesil taekwondocuların sürekli öfke düzeylerinin saptanması ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Determination of continuous anger levels and examination of related factors between y and z generations taekwondo athletes
  1. Tez No: 517744
  2. Yazar: EROL BAYKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR BARIŞ CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Y Nesli, Z Nesli, Taekwondo, Sürekli Öfke-Öfke Tarz, Y Generation, Z Generation, Taekwondo, Continuous Anger-Anger Style
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma Y ve Z nesli Taekwondocuların sürekli öfke -öfke tarz düzeylerinin yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, anne ve baba öğrenim durumu, aile gelir düzeyi, taekwondo kuşak derecesi, milli sporculuk durumu, taekwondo sporu yapma süresi, sigara ve alkol kullanma durumu ve de ebeveynlerin birlikte yaşama durumu gibi değişkenlerle ilişkisi olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi Yozgat ilinde faaliyet gösteren taekwondoculardan, Türkiye Taekwondo Federasyonu 2018 faaliyet programında yer alan 16-18 Mart 2018 tarihlerinde Yozgat ilinde yapılan okul sporları gençler grup elemelerine katılan ve Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun 2018 yılı faaliyet programında ilan edilen 9-11 Nisan 2018 tarihlerindeki Çanakkale ilindeki Üniversiteler arası Türkiye Taekwondo Şampiyonasına katılan 226 erkek ve 196 bayan olmak üzere 422 sporcudan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla 1983 yılında C. D. Spielberger tarafından The State - Trait Anger Scale (STAS) olarak geliştirilen,1994 yılında A. K. Özer tarafından Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği (SÖ-ÖTÖ) olarak Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılan ölçek, sürekli öfke (10 madde), öfke iç (8 madde), öfke dış (8 madde) ve öfke kontrol (8 madde) 4 alt boyut olmak üzere toplam 34 maddeden oluşan ölçek ve araştırmacı tarafından hazırlanan 15 maddelik kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgularının değerlendirilmesinde anketi cevaplayanların kişisel özellikleri, taekwondo ile ilgili sorular ve kişisel alışkanlıkları belirlemeye yönelik sorular frekans değerleri, çapraz tablo ve Ki-kare testi kullanılmıştır. Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği ile ilgili analizlerde bağımsız T testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis, ANOVA test istatistikleri ile analizler yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre sporcuların öfke boyutlarının orta düzeyin altında ve orta düzeyde olup, ilişkisi araştırılan değişkenlerden nesiller, eğitim düzeyleri, annenin eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi(sınır düzeyde), milli sporcu, sigara ve alkol kullanma (sınır düzeyde) durumu ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Babanın eğitim düzeyi, taekwondo kuşak derecesi, taekwondo sporu yapma süresi ve ebeveynlerin birlikte yaşama durumu ile sürekli öfke-öfke tarz alt ölçeklerinin alt boyutlarında istatistiksel olarak farklılaşmanın olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is determining to relate variables such as education, mother and father education status, taekwondo belt grade, national athletic status, taekwondo playing time, cigarette and alcohol use status, and cohabitation status of parents. The research sample Yozgat from taekwando operating in the province, Turkey Taekwondo Federation in 2018 in the program of activities located in the 16 to 18 March 2018 date Yozgat school sports in the province participating in the youth group qualifying and Turkey University Sports Federation of be announced on the program of activities for 2018 9-11 April 2018 date in Çanakkale in the province University Taekwondo Championships from Turkey participated in the consists of 226 men and 422 women, including 196 athletes.“Constant Trait Anger Scale (STAS)”which was developed by CD Spielberger (1983) and adapted Turkish literature by A. K. Özer (1994) were used as a data collection instrument. The Scale consists of 4 sub-dimensions and total of 34 items. These sub-dimensions are a continuous anger style scale (10 items), internal anger (8 items), anger exernal (8 items) and anger control (8 items) scales. The participants also answered the questionaire (15 items) prepared by reseracher. Frequency characteristics, cross-tabulation and Chi-square test were used to determine the personal characteristics of the respondents, questions about Taekwondo and personal habits in the evaluation of the findings. Independent T test, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis and ANOVA test statistics were used to analyze the continuous anger-anger style scale. According to the result of the research, the anger dimensions of the athletes were below and moderate in the middle level and the relationship was statistically significant between the investigated variables and the generations, educational level, maternal education level, family income level (border level), national sportsman, smoking and alcohol use a meaningful relationship was determined. It has been found that there is no statistical difference in the subscales of the education level of the father, taekwondo belt grade, taekwondo playing time, cohabitation status of the parents, and the continuous anger-anger style subscales.