Computer aided pipeline design
  1. Tez No: 4059
  2. Yazar: SİNAN ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA SEVÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boru hattı tasarımı, Cazibeli boru hattı, Pompalı boru hattı, Boru hat lar inin eniyilenmesi. II, Pipeline design. Gravity pipeline. Pumped pipeline, Optimization of pipeline
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR YARDIMIYLA BORU HATLARI TASARIMI ÖZER, Sinan Yüksek Lisans Tezi, İns. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süha Sevük Kasam 1988, 61 sayfa Bu tez çalışmasında, cazibeli akımlar ve pompalı boru hatlarının tasarımı için bilgisayar programları geliştirilmiştir. Bu programlar mikrobilgisayarlar için, BASIC dilinde yazılmış olup, AUTOCAD programıyla bütünleştirilmiştir. AUTOCAD programı yardımıyla tasarım sonuçları ekranda grafik olarak görülebilir, istenilirse detaylı sonuçlar yazılı olarak alınır. Cazibeyle çalışan boru hatları için, yazılan program; boru çapını, boru et kalınlığını, vana kayıplarını ve kapatılma sürelerini, piyezometre hatlarını, boru hattı hendeği hafriyat miktarını, tespit kitlelerine gelen kuvvetleri hesap eder, kontrol hava ve tahliye vanalarının yerlerini belirler. Pompalı boru sistemleri için yazılan program yukarıdakilere ek olarak pompa sayısı ve yerleri ile gerekli hava kazanının hacmini ilk yatırım, işletme ve bakım giderlerini minimize edecek şekilde belirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED PIPELINE DESIGN ÖZER, Sinan M.S. in Civil Eng. Supervisor : Prof.Dr. Süha Sevük November 1988, 61 pages In this study computer programs are developed for the design of gravity and pumped pipelines. The programs are written in BASIC language for microcomputers, and they are linked with AUTOCAD programs through a batch file. By the help of AUTOCAD the intermediate results may be displayed on the screen and/or can be taken as a hard copy for an interactive design. The gravity pipeline program computes the required pipe diameter, pipe wall thickness, valve losses and closure times, piezometric elevations, amount of excavation, thrust block forces, and determines the locations of control valves, air valves, and relief valves. The pumped pipeline program computes in addition the pump and air chamber sizes and pump locations, so as to minimize overall investment, and operation and maintenance costs.