Bilgisayar yardımı ile kalorifer tesisatı kolon şemasında boru çaplarının hesaplanması
- Tez No: 55210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Central Heating Pipeline, Pipe Diameters, Computer Aided Design and Optimization
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
BİLGİSAYAR YARDIMI ÎLE KALORİFER TESİSATI KOLON ŞEMASINDA BORU ÇAPLARININ HESABI (Yüksek Lisans Tezi) Yaşar YETİŞKEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EYLÜL - 1996 ÖZET Kalorifer tesisatı kolon şemasında boru çaplarının hesabı için teorik kurallardan hareket ederek çeşitli tablolar elde edilmiştir. Uzun hesaplamalar zaman zaman uygun olmayan boru çaplarının çıkmasına yol açmaktadır. Tabloların bilgisayara yüklenmesi ve Qbasic'de yazılan programın kullanılması ile bütün hesaplamaların daha hızlı ve da ha mantıklı elde edilmesi sağlanmıştır. Sonuçta kullanılan malzemede tasarruf, ekonomik ısıtma ve karlılık bilgisayar programının uygulanması ile sağlanmaktadır. Bu çalışmada beklenilen sonuçlar elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Kalorifer Tesisatı, Boru Çaplan, Bilgisayar Destekli Optimi- zasyon ve Hesaplama, Kolon Şeması. Bilim Kodu : 625.02.07 / 225.08.01 Sayfa Adedi :43 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Kürşad Dündar
Özet (Çeviri)
II COMPUTER AIDED CALCULATION OF PD?E DIAMETERS AT CENTRAL HEATING COLUMN SCHEMA (Msc Thesis) Yaşar YETİŞKEN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SEPTEMBER - 1996 ABSTRACT Various tables for pipe diameters at central heating column schema have been ob tained by use of theoritical rules. The long calculations sometimes can cause choise of anproper pipe diameter. All calculations have been maintained faster and more econo mical by puting the tables into computer and use of the program written in Qbasic. It has been purposed to spend economic material and to have economic heating and both benefits have been proved by application of the program. The study has been conclu ded by expected results.