Computer aided design of liquid pipelines
- Tez No: 12816
- Danışmanlar: PROF.DR. O. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boru hatları, Ulaştırma, Optimizasyon, Bilgisayar destekli tasarım
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET PETROL BORU HATLARININ BİLGİSAYAR YARDIMI ÎLE TASARIMI ÇAKMANUS, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Mak. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. O. Cahit ERALP Yardımcı tez yöneticisi : Doç. Dr. Bülent E. PLATİN Aralık 1990, 156 sayfa Bu tez çalışmasında petrol boru hatlarının tasarımı için bilgisayar yazılım paket programı geliştirilmiştir. Yazılım vasıtası ile en uygun boru çapı, boru hattı boyunca boru et kal ınl ıkları, pompa istasyonlarının sayı ve yerleri ile hattın ilk yatırım maliyeti, yıllık işletme masrafları ve toplam mali yetleri hesaplanabi lmektedi r. Pompa istasyonlarında kullanılan pompaların tip, sayı ve işletme şartları da programlar yardımıyla tesbit edilebilmektedir. Pompa istasyonlarının sayı ve yerleri, sonradan, i steni rse değiştirilerek sonuçlar alınabilir, ileriki yıllara ait petrol tüketim tahminleri yapılarak ve bu tahminle rin kullanılması suretiyle tasarım kapasitesinin doğru bir şekilde tesbiti de mümkün olmaktadır.Geliştirilen yazılımdaki programlar, kişisel bilgisa yarlar için FORTRAN 77, BASIC ve PASCAL gibi çeşitli programlama dillerinde yazılmış olup, NORTON BE-BATCH ENHANCER programı ile bir araya getirilmişlerdir. Grafik programı ile tasarım sonuç ları ekranda grafik olarak görülebilir veya sonuçlar yazılı olarak al ınabi 1 ir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF LIQUID PIPELINES CAKMANUS, Ibrahim M.Sc. in Mechanical Eng. Supervisor : Prof. Dr. O. Cahit ERALP Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Bülent E. PLATİN December 1990, 156 pages In this study, a software package has been developed for the design of liquid pipelines. By the help of this software the optimum required pipe diameter, pipe wall thickness along the pipeline, number and spacing of pumping stations and corresponding first investment cost, operating cost and annual total cost are determined. The type, mumber of pumps in the pumping stations and their operating conditions can also be specified through the programs. The locations and number of pumping stations which are normally determined by the program can also be modified, if it is desired. Forecasting of petroleum consumptions of the provinces can also be estimated by using the developed package. After forecasting the future demand, a reasonable design capacity can be selected. The programs in the developed software package are written in various programming languages like FORTRAN 77, BASIC, PASCAL programming languages for personal computers and 1 1 1they are linked through a batch file which is written by NORTON BE-BATCH ENHANCER language. By the help of a graphic program, the results may be displayed on the screen or can be obtained as a hard copy for an interactive design. Key words : Pipeline, Transportation, Optimization, Computer Aided Design Science Code : 625.02.07 TV