Geri Dön

Organizasyonlar için bilgi yönetimi çerçevesi ve bilgi yönetim sistemi mimarisi önerisi: dOBLYN (Doküman ve bilgi yönetimi)

A proposal on knowledge management framework and knowledge management system architecture for organizations: dOBLYN (Document and knowledge management)

  1. Tez No: 405913
  2. Yazar: MEHMET BİLGE KAĞAN ÖNAÇAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYAT EBRU ERDOST ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 437

Özet

Bu tez çalışmasının amacı; bir organizasyonda etkin bir Bilgi Yönetimi (BY)'nin uygulanabilmesini sağlayacak BY çerçevesini ve söz konusu çerçeve ile bütünleşik bir şekilde yapılandırılacak ve yönetilecek bilgi yönetim sistemi mimarisini ortaya koymaktır. Bu kapsamda öncelikle, literatür taraması ile bir BY kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Çalışmanın deseni, Karma Araştırma Metodunun Ardışık Keşfedici Yaklaşımı kullanılarak oluşturulmuştur. Bu kapsamda bir nicel ve bir de nitel araştırma yapılmıştır. Nicel araştırma, BY teknolojik araçlarının BY sürecine, açık-örtük bilgi dönüşüm sürecine ve genel olarak BY'ne etkisini tespit edebilmek maksadıyla bilişim firmalarında çalışan 60 uzman personele anket uygulanmak suretiyle gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma ise Türkiye'deki kamu kurumlarında BY'ne ilişkin olarak teknoloji odaklı; algı-vizyon, mevcut durum ve hedeflenen durumun tespiti maksadıyla Türkiye'deki dokuz bakanlığın Bilgi İşlem Dairesi Başkanları ile yüz-yüze görüşmeler yapılmak suretiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda literatür taraması ve nitel araştırmadan elde edilen bulgular ışığında zenginleştirilerek dOBLYN BY Çerçevesi ve nicel araştırma bulguları ile desteklenen nitel araştırma bulgularına dayalı dOBLYN Bilgi Yönetim Sistemi Mimarisi ortaya koyulmuştur. Çalışmada; bir organizasyonda oluşturulacak BY sistemi mimarisinde, bu çalışmada belirlenen BY teknolojik araçlarının olması ve organizasyonda bilgiyi etkin olarak yönetebilmek için söz konusu mimarin oluşturulması, kullanılması ve yönetilmesinde dOBLYN BY Çerçevesinde yer alan her bir faktörün göz önünde bulundurulması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Özet (Çeviri)

The purpose of this thesis is to put forward a Knowledge Management (KM) framework that can ensure the implementation of effective KM in an organization and the KM system architecture that is configured and managed holistically with this mentioned framework. In this context, as a result of the literature review, a conceptual KM framework was formed. The method of research was established in the form of Sequential Exploratory Approach of Mixed Methods Research. In this context, a quantitative and a qualitative research was conducted. The quantitative research was carried out to determine the effect of KM technological tools to the KM processes, tacit-explicit KM processes and overall KM. In this scope, a questionnaire is applied to 60 Information Technology (IT) specialists. On the other hand, the qualitative research was conducted with the aim of determining the perception-vision, current and desired situations of KM in the public institution. In this context, face-to-face interviews were conducted with nine heads of Directorate of Information Technologies in the ministries of Turkey. At the end of the study, dOBLYN KM Framework and KM System Architecture were proposed. In this study, it was reached to the following conclusions: A KM system architecture in an organization must include the technological tools determined in this quantitative research. During the activities such as establishment, implementation and management of the proposed architecture, the factors that are contained by dOBLYN KM Framework must be considered continuously.

Benzer Tezler

  1. Kıyı yapısı inşaatları için iş güvenliği risk yönetim sistemi

    Occupational safety risk management system for coastal structure construction

    DİNÇER İNANÇ YILMAZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DENİZ ARTAN

  2. Proposing a hybrid talent acquisition methodology towards tanker industry

    Tanker endüstrisine yönelik bir hibrit yetenek kazanım yöntemi önerisi

    MUHİTTİN ORHAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Denizcilikİstanbul Teknik Üniversitesi

    Deniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. METİN ÇELİK

  3. Perceived power of matrix managers and its effects on project success in IT departments of Turkish banks utilizing matrix structure

    Matris organizasyon yapısındaki Türk bankaları bilgi teknolojisi departmanlarında matris yöneticileri hakkındaki güç algısı ve proje başarısı üzerindeki etkileri

    OZAN ACAR

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2009

    İşletmeYeditepe Üniversitesi

    Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ ERKAN EKE

  4. Bulanık karar verme ortamında risk değerlendirmesi:İş sürekliliği perspektifi

    Risk assessment in fuzzy decision making environment: Business continuity perspective

    DOĞAN ŞENGÜL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. CAFER ERHAN BOZDAĞ

  5. Interregional Relations: Perspectives on the Summit of South American-Arab Countries 'New' patterns of engagement

    Bölgelerarasi ilişkiler: Güney Amerika - Arap Ülkeleri zirvesindeki 'Yeni' angajman yapısı perspektifleri

    MARSHA MARİE HALL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    Uluslararası İlişkilerOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK

    DOÇ. DR. DERYA GÖÇER AKDER