Benzofuran halkası içeren kopolimerlerin invers gaz kromatografisi ile termodinamik özelliklerin incelenmesi
Investigation of thermodynamic properties with the inverse gas chromatography of copolymers containing benzofuran hing
- Tez No: 405922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFİYE İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sentez, 7-Metoksi-2-Asetil Benzofuran Metilmetakrilat-co-Stiren, 2-Asetil Benzofuran Metilmetakrilat-co-Stiren, Invers Gaz Kromatografisi (IGC), Ağırlıkça Aktiflik Katsayısı, Flory-Huggins Etkileşim Parametresi, Çözünürlük Parametresi, Synthesis, 7-Methoxy-2-acetyl benzofuran methyl methacrylate-co-styrene, 2-acetyl benzofuran methyl methacrylate-co-styrene, İnverse Gas Chromatography(IGC), Weight Activity Coefficients, Flory-Huggins Interaction Parameters, Solubility Parameters
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, poli (7-Metoksi-2-Asetil Benzofuran Metilmetakrilat-co-stiren) Poli(MABMM) ve poli(2-Asetil Benzofuran Metilmetakrilat-co-stiren) Poli(ABMM)'nın Invers Gaz Kromatografisi (IGC) ile termodinamik parametreleri incelendi. Bu amaçla Chromosb W üzerine kaplanan Poli(MABMM) ve Poli(ABMM) kopolimerleri çelik kolon içine dolduruldu daha sonra üzerinden değişik sıcaklıklarda hidrokarbon ve alkoller enjekte edildi, spesifik alıkonma hacimleri tayin edildi. (1/T;lnVg) grafiğinden Poli(MABMM) ve Poli(ABMM) polimerlerinin Tg değerleri sırasıyla 120oC, 140oC bulundu. Camsı geçiş sıcaklığı altındaki sıcaklıklarda poli(MABMM) ve poli(ABMM) üzerinde probların adsorpsiyon ısıları bulundu. Tg üzerinde sorpsiyon için propların ΔH1s, ΔS1s, ΔG1s değerleri tayin edildi. Sonsuz seyreltik hal için probların ağırlıkça aktiflik katsayısı (a1/w1)∞ , Flory-Huggins etkileşim parametresi (X1,2), kısmi molar serbest enerjisi (ΔG1∞) ve kısmi molar ısısı (ΔH1∞) değerleri bulundu. Bu değerler polimer-nonsolvent sistemleri için bulunan değerlerle uygunluk gösterdi. Flory-Huggins etkileşim parametresi değerlerinden faydalanılarak P(MABMM) ve P(ABMM) polimerlerin çözünürlük parametresi (δ) tayin edildi. Çözünürlük parametresinin sıcaklıkla azaldığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Investigation of Thermodynamic Properties with the İnverse Gas Chromatography of Copolymers Containing Benzofuran Hing In this work, of thermodynamics parameters poly (7-Methoxy-2-acetyl benzofuran methyl methacrylate-co-styrene) Poly(MABMM) and poly (2-acetyl benzofuran methyl methacrylate-co-styrene) Poly(ABMM) were investigated by using Inverse Gas Chromatography (IGC) . For this purpose poly (MABMM) and poly(ABMM) copolymers were covered by the Chromosorb W were packed within filled steel columns, then the hydrocarbons and alcohols were injected determined at different temperatures and the specific retention volume were obtained. The glass transition temperatures poly(MABMM) and poly (ABMM) were found respectively 120oC and 140oC from the plot of lnVg versus 1/T. The heats of the adsorption of probes on the poly(MABMM) and poly(ABMM) at the temperatures below the glass transition temperatures were found. Above the glass transition temperatures ΔH1s, ΔS1s, ΔG1s values of probes for sorption were determined. The weight activity coefficient (a1/w1)∞, Flory-Huggins interaction parameter (X1,2), partial molar free energy (ΔG1∞) and partial molar heat (ΔH1∞) values of probes were obtained for infinite dilition state. These values showed well agreement with the values of polymer-nonsolvent systems. The solubility parameters(δ2) of poly(MABMM) poly(ABMM) were determined by values of Flory-Huggins interaction parameters. It was observed that the solubility parameter decreases with temperature.