Bazı ditiyokarbamat sübstitüe benzofuran türevlerinin sentezleri ve antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
Syntheses of some dithiocarbamate substituted benzofuran derivatives and investigation of their antimicrobial activity
- Tez No: 588270
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN GÜNDOĞDU KARABURUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Benzofuran, Ditiyokarbamat, Antimikrobiyal aktivite, Benzofuran, Dithiocarbamate, Antimicrobial activity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Organizmada hastalık yapan mikroorganizmaların sebep olduğu bazı istenmeyen etkilerin ortaya çıkması durumuna enfeksiyon denir. Günümüzde enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında antimikrobiyal etkili olanlar ilk sıralarda yer almaktadır. Antimikrobiyal etkili ilaçlarla yapılan tedavide karşılaşılan en önemli sorun bu ilaçlara karşı mikroorganizmaların kısa sürede direnç kazanması, bu mikroorganizmaların biyokimyasına ait bilgilerin henüz yeterli olmaması ve antimikrobiyal ilaçların sahip olduğu bazı yan etkilerdir. Bu sorunlar yeni antimikrobiyal ajanların geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmamızda benzofuran halkası ile ditiyokarbamat grubunu aynı anda içeren 15 adet yeni 2-benzoil-3-sübstitüe benzofuran türevinin sentezlenmesi hedeflenmiştir. Bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve kütle spektroskopisi ile aydınlatılmıştır. Bu amaçla sentezlenen (2-benzoilbenzofuran-3-il) etanditiyoat türevlerinin aktivitesi Escherichia coli, Metisiline-Dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae ve Candida türleri üzerinde test edilmiş, 15.63 – 1000 g/mL arası MİK90 değerleri elde edilmiştir. Sonuç olarak antimikrobiyal aktivite açısından en aktif bileşik 4g olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The occurrence of some undesirable effects formed by microorganisms that cause disease in the organisma is called infection. Antimicrobial agents take first place among the drugs used in the treatment of infection today. The most important problems encountered in the treatment of antimicrobial drugs are the resistance of microorganisms to these drugs in a short time, lack of knowledge of the biochemistry of these microorganisms and some side effects of these antimicrobial drugs. These problems necessitated the development of new antimicrobial agents. It was aimed to synthesize 15 novel 2-benzoyl-3-substituted benzofuran derivatives which simultaneously contain benzofuran ring and dithiocarbamate group. The structures of the compounds were determined by IR, 1H-NMR, 13C-NMR and mass spectroscopy. The activity of (2-benzoylbenzofuran-3-yl) ethanedithioate derivatives synthesized in this city was tested on Escherichia coli, Staphylococcus aureus Methicillin-Resistant (MRSA), Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae and Candida species and MIC values between 15.63 – 1000 g/mL were obtained. When the antimicrobial activity isconcerned, the most active compound was determined as compound 4g.