Fotosistem II tabanlı biyonanoenerjetik geliştirilmesi ve biyobellek uygulamaları
Development of photosystem II based bionanoenergetic and biomemory applications
  1. Tez No: 405960
  2. Yazar: FATMA YEDİYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Kimya, Biotechnology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fotosistem II (FS II), kriyojel, fotoduyarlı mikro-emülsiyon polimerizasyonu, biyobellek, Photosystem II (PS II), cryogel, photosensitive polymerization, biomemory
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada öncelikle fotosistem II (FS II) kompleksinin ıspanak bitkisinden kimyasal parçalama yöntemiyle izolasyonu sağlanmış ve saflaştırmasında kullanılmak üzere kriyoyel tabanlı katı destek materyalleri geliştirilmiştir. Bu bağlamda çalışmanın ilk aşamasında fenilalanin içerikli hidroksi etilmetakrilat (HEMA) monomeri ile çapraz bağlayıcı N,N' metilenbisakrilamit (MBA) polimerleştirilerek kriyojel kolonlar hazırlanmıştır. Daha sonra sentezlenen kriyojel katı desteğin karakterizasyonları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca; saflaştırılan FS II'lerin molekül ağırlığı SDS PAGE analizi ile protein içeriği ise Bradford yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, saflaştırılan FS II yapısından yola çıkılarak biyoenerjetikler sentezlenmiştir. Bunun için fotoduyarlı mikro-emülsiyon polimerizasyon yöntemi uygulanmış olup biyonanoenerjetikler floresan spektrofotometresi, circular dichroism (CD) spektroskopisi ve zetametre ile karakterize edilmiştir. Çalışmanın son aşamasında, dönüşümlü voltametri ve kronoamperometri kullanılarak sentezlenen bu biyonanoenerjetiklerin biyobellek ve redox özellikleri incelenerek nanoFSII kompleksine yeni yönelimler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, isolation of the photosystem II (PS II) complex from spinach by using chemical degradation method has been provided and cryogel based solid support material has been developed for purification. For this purpose, cryogel columns have been prepared by polymerization of hydroxy ethylmethacrylate (HEMA) monomer including phenylalanine and cross-linker N,N' methylenebisacrylamide (MBA) in the first step of the study. Then, characterization of the synthesized cryogel solid support has been performed. In addition, the determination of molecular weight and protein content of the purified PS II by using prepared column has been also carried out by SDS-PAGE and Bradford method, respectively. In the second step of the study, bioenergetics have been synthesized by using purified FS II. For this purpose, photosensitive micro-emulsion polymerization method has been applied. The prepared bionanoenergetics have been characterized by fluorescence spectroscopy, circular dichroism (CD) spectroscopy and zetameter. In the last step of the study, new approaches have been developed to nano PS II complex investigating biomemory and redox properties of the bionanoenergetics by cyclic voltammetry and chronoamperometry.