Doğu Karadeniz örneğinde su değirmenlerinin belgelenmesi ve korunması konusunda bir yöntem araştırması
A research of method about documentation and conservation of water mills in the example of Black Sea region
  1. Tez No: 406029
  2. Yazar: GÜLFERAH ÖRS ÇORAPÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET BİNAN, PROF. DR. OĞUZ CEYLAN, YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜN TANYELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri mirası, Su gücü, Su değirmeni, Geleneksel üretim, Sürdürülebilirlik, Doğu Karadeniz, Industrial heritage, Water power, Water mill, Traditional production, Sustainability, Eastern Black Sea
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Koruma-Yenileme ve Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Geleneksel su değirmenleri, su gücü ile çalışan endüstri mirası örnekleridir. Bu çalışma ülkemizdeki su değirmenlerinin korunması konusunda sürekliliği sağlayacak yaklaşımlar geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Doğu Karadeniz, Orta Akdeniz ve Kuzey Ege Su Havzalarında gerçekleştirilen alan araştırmalarında tahıl öğütmek amacıyla kurulmuş (44) su değirmeni tespit edilmiş ve tümünün tescilsiz olduğu görülmüştür. Bu tezde su değirmenlerinin belgeleme sürecinin başlatılması amacıyla,“Türkiye Kırsal Kültür Varlıkları Değirmen Envanteri”modeli geliştirilmiş ve bu model kullanılarak Doğu Karadeniz Havzasındaki (25) su değirmeni ve bağlı bulundukları yerleşmelerin belgeleme çalışması yapılmıştır. Değirmenlerde ki bozulmaların boyutu yapısal ve biçimsel olarak çözümlenerek değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre, en fazla bozulanın öncelikle onarılması gerekliliğine bağlı bir sıralama oluşturulmuş, belirgin bozulma neden ve çözümlemeleri doğrultusunda ortak koruma yaklaşımı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Traditional water mills are examples of industrial heritage that work with water power. This study has been carried out in order to develop approaches that will ensure the sustainability of conservation for water mills of Turkey. After the field studies carried out in sub basins of Eastern Black Sea, Central Mediterranean and Northern Aegean Water Basins, (44) water mills that were built for grain milling have been determined. All of them are found to be non-proprietary. In this study, for the purpose of starting the certification process of water mills“Turkey Rural Cultural Assets Water Mill Inventory”model has been developed. Using this inventory model, documentation study of (25) water mills located in Eastern Black Sea basin and their settlements has been carried out. Deteriorations of the water mills are structurally and formally resolved and extents of deteriorations are evaluated. According to the results of the evaluation, water mills are sorted from most to least deteriorated, giving priority of restoration to most deteriorated; and a common conservation approach is developed according to significant deterioration reasons and their solutions.