Acil serviste arter kan gazı yerine venöz kan gazı örneklemesi
Instead of emergency in arterial blood gas sampling venous blood gas
  1. Tez No: 406200
  2. Yazar: YAKUP KADRİ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN KUVANDIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Arteriyel kan gazı, venöz kan gazı, acil servis, Arterial blood gas, venous blood gas, emergency department
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Arteriyel kan gazı (AKG) analizi hastanın asit-baz durumunu değerlendirmemizi ve solunum fizyolojisi hakkında fikir sahibi olmamızı sağlayan, solunumsal ve metabolik hastalıkların tanı, tedavi ve takibinde çok sık kullanılan bir laboratuvar yntemidir. Arteriyel kan gazı alma işlemi hastanın konforunu bozması, girişim yapılan yerde ağrı, lokal hematom, emboli, iskemi ve sağlık personelinede bulaşıcı enfeksiyonlar yönünden riskleri taşıması ve girişimsel deneyim gerektirmesi nedeni ile oldukça zor bir yöntemdir. Yapmış olduğumuz bu çalışmamızda, arteriyel ponksiyonun gelişebilecek mevcut risklerinden dolayı acil servise başvuran solunum sıkıntısı olan, metabolik bozukluk düşünülen ve acil servise gelen yoğun bakım takibi gerektiren hastalarda arteriyel ve venöz kan gazı ilişkisinin belirlenmesi ve venöz kan gazının arteriyel kan gazı yerine kullanılabilirliğini amaçladık. Çalışmamızda toplam 110 hasta (35'i kadın 75'i erkek ) katıldı. Hastalardan eş zamanlı olarak arteriyel ve venöz kan gazı örnekleri alındı ve analiz edildi. PH, PO2, PCO2, HCO3-, SaO2, BEecf, Lac değerleri kaydedildi. AKG ve VKG örneklerinde PH, PCO2, HCO3-, BEecf, Lac değerleri arasında çok güçlü derecede korelasyon olduğu, PO2 ve SaO2 değerleri arasında orta derecede korelasyon olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; acil servise başvuran hastalarda venöz kan gazı örneklemesinin kullanılabileceğini, venöz kan gazının arteriyel kan gazına olan ihtiyacı azaltabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Arterial blood gas (ABG) analysis is a laboratory method enables us to have idea about patient's acid-base status and respiratory physiology, and used in the diagnosis of respiratory and metabolic diseases, treatment and follow-up. Arterial blood collection is quite a difficult process as it is required entrepreneurial experience and disrupt the patient's comfort, may cause pain at the place of enterprise, local hematoma, embolism, and ischemia. In addition, has high risk for the medical staff in terms of contagious infections. In the present study, we aimed to determine the relevance of arterial and venous blood gases (VBG) and the venous blood gases usability instead of arterial blood gases in the patients admitted to the emergency department with complaints of respiratory distress, and thought to have metabolic disorders. Totally, 110 patients (35 women and 75 men) participated in our study. Simultaneous arterial and venous blood gas samples were taken and analyzed. PH, PO2, PCO2, HCO3-, SaO2, BEecf, Lac values were recorded. While the strong correlation among PH, PCO2, HCO3-, BEecf and Lac values of ABG and VBG were found, PO2 andSaO2 values found to be moderately correlated. As a result, we think that venous blood gas sampling can be used in patients admitted to the emergency department and venous blood gases can reduce the need for arterial blood gases.