Study on blasting parameters in TKI open-pit lignite mines
- Tez No: 4063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. GÜNHAN PAŞAMEHMETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: bench blasting, blastability, speciFic charge, impedance, rock quality index. m
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
DZET TKİ AÇIK OCAK LİNYİT MADENLERİNDE PATLATMA PARAMETRELERİ ÜZERİNE ÇALIŞMA TOPER, Ali Zafer Yüksek Lisans Tezi, Maden Müh. Bolümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Günhan Paşamehmetoğlu Eylül 1988, 68 sah ire Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na ait 14 değişik açık ocak madeninde, Nisan 1986 ve Mart 1988 tarihleri arasında yürütülen bir araştırma programı bünyesinde gerçekleştirilen bu çalışmada, kayaçların patlatılabilirliği üzerine yapılan arazi ve laboratuvar çalışmalarının sonuçları sunulmuştur. Her bir Formasyon çeşidi için halen kullanılmakta olan patlatma sistemleri, özgül şarj değerleri ve kayaçların kütle ve materyal özellikleri incelenmiştir. Formasyonların patlatmayı etkileyen parametreleri ile özgül şarj değerleri arasındaki ilişkiler araştırılmış ve optimum özgül şarj değerlerinin belirlenmesi için öneriler verilmiştir. Kelimeler: Basamak patlatması, Patlatılabilirlik, Özgül şarj, Empedans, kaya kalite indeksi. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY ON BLASTING PARAMETERS IN TKI OPEN-PIT LIGNITE MINES TOPER, Ali Zafer M.S. in Mining Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Günhan Paşamehmetoglu September 138B, SB pages In this -thesis, -the results of the Field and laboratory studies on the determination oF blastability For open-pit coal mines are presented From a research program carried on 14 diFFerent mines oF Turkish Coal Enterprises, during the years between April 1986 and March 198B. Existing blasting systems, speciFic charges and mass and material properties were examined For each rock unit. The relationships between speciFic charge and eFFective parameters oF the rock units were searched and suggestions far the determination oF opti mum speciFic charge are given.