Mitral kapak korda rüptürü ile alfa-1 antitripsin düzeyi ve oksidatif stres arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
An analysis of the relationship between mitral valve chordae tendi̇nea rupture and the level of alpha-1 antitrypsin and oxidative stress
- Tez No: 406634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YÜCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, Alfa 1-antitripsin, Mitral kapak Korda rüptürü, Oxidative stress, alpha 1 – antitrypsin, mitral valve chorda tendinea rupture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada inflamasyon markerleri olan IL-6 ve TNF-alfa, oksidatif denge açısından total antioksidan aktivite (TAS), total oksidan aktivite (TOS) ve antiinflamatuar dengede önemli rol oynayan alfa 1-antitripsin düzeyleriyle korda rüptürü arasındaki ilişkiyi araştırmayı planladık. Materyal ve Metod: Çalışmaya 30 romatizmal ileri mitral yetersizliği (MY) olan hasta, 30 KR bulunan hasta ve 20 sağlıklı kontrol grubu alındı. Transtorasik ekokardiyografi yapıldıktan sonra tanıları transözafagial ekokardiyografiyle konfirme edildi. Hastaların plazma IL-6, TAS-TOS, TNF-alfa ve alfa 1-antitripsin düzeyleri ölçüldü, oksidatif stres indeksi (OSI) hesaplandı. Bulgular: KR grubunda TOS-OSI düzeylerinde, romatizmal ileri MY ve kontrol grubuna kıyasla anlamlı yükseklik saptandı (sırasıyla p=0.038, p=0.019). Romatizmal ileri MY grubunda alfa 1-antitripsin düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir düşüklük saptandı (p=0.017). Romatizmal ileri MY grubunda TNF-alfa düzeyleri KR grubuna kıyasla anlamlı bir yükseklik saptandı (p=0.028). Sonuç: Korda rüptürüyle TOS-OSI arasında anlamlı ilişki olduğunu çalışmamızda ortaya koyduk. Çalışmamıza göre yüksek oksidatif stres mitral kapak korda rüptürü için bir risk faktörü olarak kabul edilebilir. Romatizmal kapak hastalığına bağlı ileri MY gelişimde alfa 1-antitripsin eksikliğinin rolü olabileceğini düşünmekteyiz. Çalışmamızda romatizmal ileri mitral yetersizlik grubunda korda rüptürü grubuna kıyasla TNF-alfa düzeylerinin yüksek olduğu izlendi. Bu veriler inflamasyonun rolünü destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: In this study, we planned to seek the relationship among IL-6 and TNF-alpha, markers of inflammation; total oxidant activity (TOA) and total antioxidant activity (TAA) important indicators of oxidative balance; alpha-1 antitrypsin, an important role in the anti-inflammatory balance and mitral chorda tendinea rupture (CTR). Material and Method: 30 patients with severe rheumatic mitral regurgitation (MR), 30 patients having (CTR) and 20 healthy participants took part in this study. After transthoracic echocardiography was performed, diagnoses were confirmed by transoesophageal echocardiography. Plasma IL-6, TAA-TOA, TNF-alpha, alpha 1-antitrypsin levels were measured and OSI indexes were calculated. Results: Compared with the rheumatic severe MR patients and the control group, the TOS-OSI levels in the CTR group were significantly higher (p=0.038, p=0.019 respectively). The alpha 1-antitrypsin levels in the rheumatic severe MR were significantly lower compared with the control group (p=0.017). The TNF-alpha levels in the rheumatic severe MR group were significantly higher compared to CTR group (p=0.028). Conclusion: We found a significant relationship between the CTR and oxidative stress levels (TOA-OSI) in our study. According to our study, high oxidative stress might be accepted as a risk factor for CTR. We think that the low levels of alpha 1- antitrypsin may play a role in the development of severe rheumatic MR. Also we observed that the TNF-alpha levels in the rheumatic severe MR group were higher than CTR group. These data support the role of inflammation in rheumatic MR.