Migren hastalarında oksidatif metabolizmanın ve oksidatif DNA hasarının incelenmesi
Evaluation of oxidative metabolism and oxidative DNA damage in patients with migraine
- Tez No: 406633
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIRMA GEYİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Migren, oksidatif stres, DNA hasarı, Migraine, oxidative stress, DNA damage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Migren; nörolojik değişikliklerle karekterize primer epizodik bir baş ağrısıdır. Migren oldukça yüksek prevalanslı nörovasküler bir bozukluktur. Topluma olduğu kadar bireylere de aşırı bir sosyoekonomik yük getirir ve yasam kalitesini düşürür. Migren etyopatogenezini araştıran birçok çalışma yapılmış olmasına ragmen kesin bir sonuca varılamamıştır. Son yıllarda çoğu hastalıkta olduğu gibi migren patogenezinde de oksidatif stresin önemini araştırılmaktadır. Bunun yanında oksidatif stres ile beraber Migren de oksidatif DNA hasarı henüz araştırılmamıştır. Biz bu çalışmada Migren hastalarında oksidatif stres ile oksidatif DNA hasarını birlikte araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji kliniğinde Migren tanısı almış 50 hasta ve 30 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Serum 8-hidroksideoksiguanozin (8-OHdG), Toplam Antioksidan Seviyesi (TAS), Toplam Oksidan Seviyesi (TOS) ölçümü ve Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) hesaplanması Gaziantep Üniversitesi Biyokimya laboratuvarında yapıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında TAS, TOS ve OSİ değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken, hasta grubunda kontrollere göre 8- OHdG düzeyi anlamlı olarak daha yüksekti(p=0,001). Ayrıca hasta grubunun auralı aurasız olarak ayırarak TAS, TOS, OSİ ve 8-OHdG değerleri açısından karşılaştırdığımızda; TAS, TOS, OSİ değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmezken 8-OHDG değerleri aurasız hastalarda istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,001) Tartışma: Çalışmamızda TAS, TOS ve OSİ seviyeleri kontrollere karşı yüksek bulunmasa da, hastalarda görülen oksidatif DNA hasarı düzeylerinde artış antioksidan savunma sistemlerindeki yetersizliğin oksidatif DNA hasarına yol açtığını göstermektedir. Hasta ve kontrol grubu arasında oksidatif metabolizma açısından fark bulunmamıştır. Bu da laboratuar düzeyinde oksidatif bozulma başlamadan önce DNA hasarının başlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Migraine is a primary episodic headache which chacterized with neurological changes. Migraine is a highly prevalent neurovasculer disorder. It represents an enormous socioeconomic burden to the individual as well as to the society and affects the quality of life. Although many researches have been conducted to research migraine etiopathogenesis, no exact conclusion could be reached yet. In recent years, importance of oxidative stress on migraine pathogenesis like on many diseases is being researched. In addition oxidative stress and oxidative DNA damage has not been investigated together in Migraine. In this study, we aimed to evaluate oxidative stress and oxidative DNA damage in patients with Migraine. Methods: Fifty patients with Migraine who were diagnosed in Neurology Clinic of Gaziantep University of and 30 healthy volunteers were enrolled in the study. Serum 8-hydroxideoxiguanosine (8-OHdG), Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS) evaluation and Oxidative Stress Index (OSI) calculation were conducted in Gaziantep University Biochemical Laboratory. Results: There were not significant differences of TAS, TOS and OSI levels between patients and control group. However, 8-OHdG levels were significantly higher in Migraine patients than controls (p: 0.001). Discussion: In our study, we could not find TAS, TOS and OSI levels higher versus controls , indicates that oxidative DNA damage leads to deficiency in the antioxidant defense system increases the level of oxidative DNA damage seen in patients. There were no differences between the patient and control groups in terms of oxidative metabolism. It also suggests that DNA damage may start before the start of oxidative deterioration in the laboratory level.