Geriatrik esansiyel hipertansiyon tanılı hastalarda tansiyon takip kartının tedavide hedef değerlere ulaşmadaki yeri ve önemi
The ground and importance of the blood pressure follow-up cards in the approach to target values among geriatric patients diagnosed with essential hypertension
  1. Tez No: 406727
  2. Yazar: ALP ŞENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: hipertansiyon, aile hekimi, takip kartı, Hypertension, family physician, follow-up card
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada en az bir antihipertansif kullanan 65 yaş üstü hipertansiyon hastalarından başka hiçbir ek öneri ya da müdahale yapılmadan sadece bir ay boyunca her gün tansiyon ölçümü yaparak takip kartına yazmaları istenmiş ve bir ay sonunda kontrol grubu ile karşılaştırılarak ölçülen tansiyon değerlerinde bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif, kesitsel gözlem çalışmasıdır. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği ve Kardiyoloji Polikliniği'ne başvuran 65 yaş üstü en az bir antihipertansif ilacı başvuru anında kullanmakta olan ve çalışmaya katılmaya gönüllü hastalar üzerinde yapılmıştır. Çalışma için hastalar Ağustos 2014 ile Şubat 2015 tarihleri arasında kabul edilmiştir. Araştırma iki grup üzerinde planlanmıştır. Deney grubu; 65 yaş üzeri, en az 1 adet antihipertansif ilaç kullanan, kendileriyle yapılan ilk görüşme sırasında bir ay süresince doldurmaları istenilen tansiyon takip kartını doldurmuş gruptur. Kontrol grubu; 65 yaş üzerin, en az bir adet antihipertansif ilaç kullanan, ilk görüşme sırasında kendilerine tansiyon takip kartı verilmeyen gruptur. Sonuçlar: Çalışmamızın sonuçlarında deney grubunda (n=126) sistolik tansiyonda ortalama 4,57 mm Hg, diastolik tansiyonda ortalama 2,63 mm Hg değerlerine varan ölçülerde bir düşüş izlenmiş olup ilk geliş tansiyonları ile karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı (p=0.002) olarak görülmüştür. Kontrol grubunda (n=114) ise anlamlı bir düşüş izlenmemiştir (p>0,05). Tartışma: Hipertansiyon gibi kronik hastalarda hedef değerlerden uzaklaşıldıkça hastaların taşıdığı riskler de artmaktadır. Çalışmamızdan elde edilen veriler gösteriyor ki hastaları kendi hastalıklarının izlemine dahil etmek için yapılabilecek girişimler hedeflere ulaşmada oldukça yardımcı olmaktadır. Bunun için tansiyon hastalarına takip kartı vererek kontrole çağırmak gibi basit ve maliyetsiz bir yöntemin büyük bir faydası olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Ground and Importance of the Blood Pressure Follow-up Cards in the Approach to Target Values Among Geriatric Patients Diagnosed with Essential Hypertension Aim: In this study patients over the age of 65 using at least one antihypertensive have been requested to measure their blood pressures daily and to record it to follow-up card for a month. They have not received any additional advice or intervention. In the end of the month their measured blood pressure values have been analyzed in a comparison with the control group to verify any significant difference in between both groups. Materials and Methods: A cross-sectional, observational study have been performed amongst the volunteer applicant over the age of 65 who have been using at least one antihypertensive medication in the period of their appeal to the Cardiology Clinic and the Family Medicine Clinic of Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. Patients considered for this research consulted to the clinics between August 2014 and February 2015. The research has been arranged on two groups. The experimental group consists of the patients who had delivered the blood pressure follow-up card in the initial interview, to be filled with the measurement values daily for a month. Whereas the patients of the control group had not received any follow-up card for the record of their blood pressure measurements. Results: In the end of the research it has been revealed that there have been diminution up to 4.57 mmHg in the systolic pressure, and 2.63 mmHg in the diastolic pressure of the experiment groups (n=126) measured values. These values have been evaluated statistically to be significant with a p value equal to 0.002 when compared to their initial rates. In the control group (n=114) no significant reduction have been investigated statistically (p>0.05). Discussion: The health risks have been increasing for the patients with the chronic diseases like hypertension as their blood pressure measurements become distant of the aimed values. The obtained data of this project suggests that involving the patients in the persuasion of their own diseases enhances the rate of achieving the goals. Therefore delivering the follow-up cards to patients and requesting a return for a control examination has a major benefit with low costs and practical method.