Geriatrik hipertansif hastalarda indüksiyon öncesi litotomi pozisyonu indüksiyona bağlı hipotansiyonu önler mi ?
Does pre-induction lithotomy position prevent post-induction hypotension in geriatric hypertensive patients ?
- Tez No: 751257
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM NAİL DUMAN, DOÇ. DR. ERSAGUN TUĞCUGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik Anestezi, Litotomi Pozisyonu, İndüksiyon Sonrası Hipotansiyon, Hipertansiyon, Geriatric Anesthesia, Lithotomy Position, Post-Induction Hypotension, Hypertension
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Genel anestezi altında cerrahi geçiren hastalarda indüksiyona bağlı hipotansiyon, oldukça yaygındır ve postoperatif morbidite artışıyla ilişkilidir. Çalışmamızda geriatrik hipertansif hastalarda litotomi pozisyonunun genel anestezi indüksiyonuna bağlı gelişen hipotansiyon üzerine etkisini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışma litotomi pozisyonunda cerrahi planlanan, 65 yaş ve üzeri, esansiyel hipertansiyon tanılı, en az 6 aydır aynı antihipertansif ilacı kullanan, ASA II-III risk sınıfına dahil, onamları alınmış toplam 60 hastada, randomize prospektif olarak gerçekleştirildi. Hastalar bilgisayar yardımlı randomizasyon ile 30'şar kişiden oluşan Supin pozisyon (Grup S) ve Litotomi pozisyon (Grup L) olarak 2 ye ayrıldı. Hastalar ameliyat masasına alındıktan sonra her iki gruba da intravenöz 0,05 mg/kg midazolam ve 1 µg/kg fentanil ile sedasyon uygulandı. Supin grubundaki hastalara sedasyon sonrası, litotomi grubundaki hastalara ise litotomi pozisyonuna alındıktan 90 sn sonra, 5-7 mg/kg tiyopental ile genel anestezi indüksiyonu yapıldı. Her 2 gruptaki indüksiyon aynı ekip tarafından sabit hızla 30 sn'de yapıldı. Hastaların hemodinamik parametreleri (SAB, DAB, OAB, KAH, SpO2), bazal değerleri, sedasyon sonrası, indüksiyon sonrası 0.dk, 1.dk, 2.dk, 3.dk, 4.dk, 5.dk'da kaydedildi. Bulgular: Grup S ve Grup L arasında; yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, ASA skoru, cerrahi ve anestezi süresi, ek hastalık (DM) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Toplam 60 hastamızın 42'sinde (%70) anestezi indüksiyonu sonrası ilk 5 dakikada hipotansiyon ile karşılaşıldı. Grup S de 25 hastada (%83,3) hipotansiyon görülürken, Grup L de ise 17 hastada (%56,7) hipotansiyon görüldü ve iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p=0,049). Gruplara göre efedrin kullanma miktarı ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görüldü (p=0,001). Grup S ve Grup L de ACEİ ve/veya ARB kullananlarla diğer antihipertansif ajanları (Beta bloker, diüretik, KKB, alfa bloker) kullananlar arasında hipotansiyon sıklığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Litotomi pozisyonunda operasyonu planlanan geriatrik hipertansif hastalarda indüksiyonu litotomi pozisyonunda uygulamanın indüksiyona bağlı gerçekleşebilecek hipotansiyonun engellenmesinde etkin olabileceği düşünüldü. Ayrıca litotomi pozisyonunda anestezi indüksiyonunun efedrin ihtiyacını azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Induction-induced hypotension in patients undergoing surgery under general anesthesia is quite common and is associated with increased postoperative morbidity. In our study, we aimed to investigate the effect of lithotomy position on hypotension due to induction of general anesthesia in geriatric hypertensive patients. Materials and Method: The study was conducted in a randomized prospective manner in a total of 60 patients aged 65 years and older, who were scheduled for surgery in the lithotomy position, were diagnosed with essential hypertension, were using the same antihypertensive drug for at least 6 months, were included in the ASA II-III risk class, and consented was obtained. The patients were divided into 2 groups as Supine position (Group S) and Lithotomy position (Group L), each consisting of 30 people, by computer-assisted randomization. After the patients were taken to the operating table, both groups were sedated with intravenous 0.05 mg/kg midazolam and 1 µg/kg fentanyl. General anesthesia was induced with 5-7mg/kg thiopental after sedation in the patients in the supine group and 90 seconds after being placed in the lithotomy position in the patients in the lithotomy group. Induction in both groups was done by the same team at a constant speed in 30 seconds. The hemodynamic parameters (SAB, DAB, MAP, HR, SpO2), basal values of the patients were recorded at 0 min, 1 min, 2 min, 3 min, 4 min, 5 min after sedation, after induction. Results: Between Group S and Group L; There was no statistically significant difference between age, gender, height, body weight, ASA score, duration of surgery and anesthesia, comorbidity (DM) (p>0.05). Hypotension was encountered in the first 5 minutes after anesthesia induction in 42 of our 60 patients (70%). While hypotension was observed in 25 patients (83.3%) in Group S, hypotension was observed in 17 patients (56.7%) in Group L, and a statistically significant difference was found between the two groups (p=0.049). There was a statistically significant difference between the median values of the amount of ephedrine use according to the groups (p=0.001). There was no statistically significant difference in the frequency of hypotension between those using ACEI and/or ARB and those using other antihypertensive agents (beta blocker, diuretic, CCB, alpha blocker) in Group S and Group L (p>0.05). Conclusion: It was thought that applying induction in the lithotomy position in geriatric hypertensive patients scheduled for operation in the lithotomy position may be effective in preventing hypotension that may occur due to induction. It has also been observed that anesthesia induction in the lithotomy position reduces the need for ephedrine.